Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833367

Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)


Golub, Nikolina
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 833367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)
(The effect of composition and particle size on bioactive properties of carob (Ceartonia siliqua L.) extracts)

Autori
Golub, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
rogač ; veličina čestica ; ekstrakcija ; polifenolni antioksidansi ; ugljikohidrati
(carob ; particle size ; extraction ; polyphenolic antioxidants ; carbohydrates)

Sažetak
Premda je tradicionalna mediteranska kultura, uzgoj i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) posljednjih se godina kontinuirano smanjuju, no, zbog svog jedinstvenog sastava, bogatog ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, ali i bioaktivnim spojevima, rogač se može primijeniti kao funkcionalni sastojak u proizvodnji prehrambenih proizvoda te je potrebno popularizirati njegovu uporabu. U ovom radu ispitan je utjecaj veličine čestica mahuna rogača te prisutnost sjemenki mahuna rogača na ekstrakcijsku učinkovitost ugljikohidrata i polifenolnih spojeva. Udjeli ukupnih i topljivih ugljikohidrata i polisaharida, polifenola, flavonoida, procijanidina, tanina te antioksidacijski kapacitet određeni su spektrofotometrijski, dok je udjel pojedinačnih ugljikohidrata određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Analitička karakterizacija proizvedenih ekstrakata pokazala je visok udjel ukupnih ugljikohidrata (do 60%) u sastavu mahune rogača, kojeg u najvećem udjelu čini saharoza, zatim fruktoza i glukoza, dok su polisaharidi prisutni u manjem udjelu. Veličina čestica i prisutnost sjemenki u mahunama rogača imaju značajan utjecaj na udjel ugljikohidrata, ali ne utječu na udjel topljivih polisaharida. Udjel ukupnih polifenola u uzorcima rogača iznosio je oko 17, 5 mg GAE/g uzorka, pri čemu je najzastupljenija skupina polifenolnih spojeva rogača skupina procijanidina. Najveći prinos polifenola određen je u najsitnijoj frakciji (<0.5 mm) uzorka, a prisutnost sjemenki u mahunama rogača rezultirala je smanjenim udjelom polifenolnih spojeva u odnosu na mahune bez sjemenki.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Golub, Nikolina
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Golub, N. (2016) 'Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Golub, Nikolina}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {roga\v{c}, veli\v{c}ina \v{c}estica, ekstrakcija, polifenolni antioksidansi, ugljikohidrati}, title = {Utjecaj sastava sirovine i veli\v{c}ine \v{c}estica na bioaktivna svojstva ekstrakta roga\v{c}a (Ceratonia siliqua L.)}, keyword = {roga\v{c}, veli\v{c}ina \v{c}estica, ekstrakcija, polifenolni antioksidansi, ugljikohidrati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Golub, Nikolina}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {carob, particle size, extraction, polyphenolic antioxidants, carbohydrates}, title = {The effect of composition and particle size on bioactive properties of carob (Ceartonia siliqua L.) extracts}, keyword = {carob, particle size, extraction, polyphenolic antioxidants, carbohydrates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font