Pregled bibliografske jedinice broj: 833367
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.), 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833367 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sastava sirovine i veličine čestica na bioaktivna svojstva ekstrakta rogača (Ceratonia siliqua L.)
(The effect of composition and particle size on bioactive properties of carob (Ceartonia siliqua L.) extracts)
Autori
Golub, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
rogač ; veličina čestica ; ekstrakcija ; polifenolni antioksidansi ; ugljikohidrati
(carob ; particle size ; extraction ; polyphenolic antioxidants ; carbohydrates)
Sažetak
Premda je tradicionalna mediteranska kultura, uzgoj i uporaba rogača (Ceratonia siliqua L.) posljednjih se godina kontinuirano smanjuju, no, zbog svog jedinstvenog sastava, bogatog ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima, ali i bioaktivnim spojevima, rogač se može primijeniti kao funkcionalni sastojak u proizvodnji prehrambenih proizvoda te je potrebno popularizirati njegovu uporabu. U ovom radu ispitan je utjecaj veličine čestica mahuna rogača te prisutnost sjemenki mahuna rogača na ekstrakcijsku učinkovitost ugljikohidrata i polifenolnih spojeva. Udjeli ukupnih i topljivih ugljikohidrata i polisaharida, polifenola, flavonoida, procijanidina, tanina te antioksidacijski kapacitet određeni su spektrofotometrijski, dok je udjel pojedinačnih ugljikohidrata određen primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Analitička karakterizacija proizvedenih ekstrakata pokazala je visok udjel ukupnih ugljikohidrata (do 60%) u sastavu mahune rogača, kojeg u najvećem udjelu čini saharoza, zatim fruktoza i glukoza, dok su polisaharidi prisutni u manjem udjelu. Veličina čestica i prisutnost sjemenki u mahunama rogača imaju značajan utjecaj na udjel ugljikohidrata, ali ne utječu na udjel topljivih polisaharida. Udjel ukupnih polifenola u uzorcima rogača iznosio je oko 17, 5 mg GAE/g uzorka, pri čemu je najzastupljenija skupina polifenolnih spojeva rogača skupina procijanidina. Najveći prinos polifenola određen je u najsitnijoj frakciji (<0.5 mm) uzorka, a prisutnost sjemenki u mahunama rogača rezultirala je smanjenim udjelom polifenolnih spojeva u odnosu na mahune bez sjemenki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb