Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 833143

Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe


Mikulić, Josipa
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 833143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe
(Application of thermography for posthatvest qzuality evaluation of fruits)

Autori
Mikulić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2016

Stranica
13

Mentor
Jemrić, Tomislav

Ključne riječi
termografija; poljoprivreda; kakvoća; voće
(thermography; agriculture; quality; fruit)

Sažetak
Termografija je beskontaktna metoda mjerenja i bilježenja temperature i njezine raspodjele na površinama objekata. Obradom zabilježenih podataka, rezultate dobivamo u obliku termograma. Infratermalna kamera se prvotno koristila za vojne svrhe, ali kasnije nalazi primjenu u biologiji, medicini, geologiji, elektrotehnici, motrenju, strojarstvu, građevinarstvu, zaštiti okoliša, veterini i mnogim znanstvenim i razvojnim istraživanjima. Termografija se može upotrijebiti u svim slučajevima gdje se temperaturne razlike mogu korisiti za praćenje zagrijavanja ili hlađenja pojedinih procesa ili analize i usporedbe temperatura površina nekih objekata. Moguća upotreba termografije u poljoprivredi i ocjenjivanju kakvoće plodova poslije berbe uključuje određivanje površine inficiranog biljnog tkiva , određivanje vodnog potencijala, zaštiti bilja, zrelosti plodova, procjenu prinosa voća, određivanje mjesta za potrebno navodnjavanje na parcelama, odrediti površine na plodovima zahvaćene patogenima. Neke od prednosti termografije su brzina obrade podataka, jeftinija je i lako je njome upravljati. Mogućnost primjene termografije u istraživanjima su neograničene, razvojem tehnologije uočavamo sve veći raspon njezine primjene. Ovaj rad prikazuje pregled objavljenih radova koji koriste termalnu kameru u poljoprivredi i u svrhu ocjenjivanja kakvoće plodova poslije berbe. Skup informacija prikazanih u ovom radu može nam dati ideje kako bismo proširili spektar upotrebe termografije i povećali njezinu upotrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mikulić, Josipa
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Mikulić, J. (2016) 'Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Josipa}, year = {2016}, pages = {13}, keywords = {termografija, poljoprivreda, kakvo\'{c}a, vo\'{c}e}, title = {Primjena termografije u ocjenjivanju kakvo\'{c}e plodova vo\'{c}a poslije berbe}, keyword = {termografija, poljoprivreda, kakvo\'{c}a, vo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mikuli\'{c}, Josipa}, year = {2016}, pages = {13}, keywords = {thermography, agriculture, quality, fruit}, title = {Application of thermography for posthatvest qzuality evaluation of fruits}, keyword = {thermography, agriculture, quality, fruit}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font