Pregled bibliografske jedinice broj: 833143
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 833143 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena termografije u ocjenjivanju kakvoće plodova voća poslije berbe
(Application of thermography for posthatvest qzuality evaluation of fruits)
Autori
Mikulić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2016
Stranica
13
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
termografija; poljoprivreda; kakvoća; voće
(thermography; agriculture; quality; fruit)
Sažetak
Termografija je beskontaktna metoda mjerenja i bilježenja temperature i njezine raspodjele na površinama objekata. Obradom zabilježenih podataka, rezultate dobivamo u obliku termograma. Infratermalna kamera se prvotno koristila za vojne svrhe, ali kasnije nalazi primjenu u biologiji, medicini, geologiji, elektrotehnici, motrenju, strojarstvu, građevinarstvu, zaštiti okoliša, veterini i mnogim znanstvenim i razvojnim istraživanjima. Termografija se može upotrijebiti u svim slučajevima gdje se temperaturne razlike mogu korisiti za praćenje zagrijavanja ili hlađenja pojedinih procesa ili analize i usporedbe temperatura površina nekih objekata. Moguća upotreba termografije u poljoprivredi i ocjenjivanju kakvoće plodova poslije berbe uključuje određivanje površine inficiranog biljnog tkiva , određivanje vodnog potencijala, zaštiti bilja, zrelosti plodova, procjenu prinosa voća, određivanje mjesta za potrebno navodnjavanje na parcelama, odrediti površine na plodovima zahvaćene patogenima. Neke od prednosti termografije su brzina obrade podataka, jeftinija je i lako je njome upravljati. Mogućnost primjene termografije u istraživanjima su neograničene, razvojem tehnologije uočavamo sve veći raspon njezine primjene. Ovaj rad prikazuje pregled objavljenih radova koji koriste termalnu kameru u poljoprivredi i u svrhu ocjenjivanja kakvoće plodova poslije berbe. Skup informacija prikazanih u ovom radu može nam dati ideje kako bismo proširili spektar upotrebe termografije i povećali njezinu upotrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)