Pregled bibliografske jedinice broj: 833136
Uloga zooplanktona u akvakulturi
Uloga zooplanktona u akvakulturi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički, Zagreb
CROSBI ID: 833136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga zooplanktona u akvakulturi
(The role of zooplankton in aquaculture)
Autori
Kahriman, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
19
Mentor
Špoljar, Maria
Ključne riječi
uzgoj riba; Rotifera; Cladocera; Copepoda; serijski; polukontinuirani; kontinuirani uzgoj; Chlorella sp.; Brachionus plicatilis
(fish farming; Rotifera; Cladocera; Copepoda; batch; semi-continuous; continuous culture; Chlorella sp.; Brachionus plicatilis)
Sažetak
Akvakultura je uzgoj vodenog bilja i životinja, čiji je glavni cilj proizvodnja hrane za ljudsku konzumaciju. U ovom radu dan je pregled akvakulturnog uzgoja, s posebnim naglaskom na uzgoj zooplanktona i njegov značaj u procesu uzgoja slatkovodnih riba. Nekoliko je glavnih načina uzgoja riba: u kavezima, ribnjacima, protočnim kanalima i recirkulacijskim sustavima. Ključnu ulogu u akvakulturi ima zooplankton koji predstavlja izvor hranjivih tvari za ličinačke i juvenilne stadije riba. Glavninu slatkovodnog zooplanktona čine Rotifera (kolnjaci), Cladocera (rašljoticalci) i Copepoda (veslonošci), a njihov uzgoj može biti serijski, polukontinuirani i kontinuirani. Visoka stopa rasta Rotifera (npr. Brachionus plicatilis) i Cladocera (npr. Artemia salina), omogućuje brzo stvaranje gustih populacija, što ih čini najpoželjnijim oblikom prehrane ribljeg mlađa dok su Copepoda, koji posjeduju veliku hranidbenu vrijednost ali nisku stopu rasta, slabije zastupljeni. Bogatstvo proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, čini ribe i ostale akvatičke organizme jednim od najboljih oblika prehrane, što znači da bi u budućnosti trebalo posvetiti veću pažnju održivoj akvakulturi. Aquaculture is the production of algae and animals whose main purpose is the production of food for human consumption. This paper gives an overview of the aquaculture production, with particular emphasis on the cultivation of zooplankton and its importance in the process of freshwater fish farming. Fish farming can take place in several ways: in cages, ponds, raceways and recirculating systems. The zooplankton as source of nutrients for larval and early juvenile stages of fish, has a key role in aquaculture. Rotifera, Cladocera and Copepoda make the majority of freshwater zooplankton, and their cultivation can be serial, semi-continuous and continuous. The high growth rate of Rotifera (e.g. Brachionus plicatilis) and Cladocera (e.g. Artemia salina), enables them development of abundant population, making them the most desirable food form for younger fish. Copepods, while having great nutritional value but a low rate of growth, are less represented. The richness in protein and unsaturated fatty acids, makes the fish and other aquatic organisms one of the best form of nutrition. Which means that in the future more attention should be paid to sustainable aquaculture.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Maria Špoljar
(mentor)