Pregled bibliografske jedinice broj: 832901
Primjena mikorize u hortikulturi
Primjena mikorize u hortikulturi, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena mikorize u hortikulturi
(The application of mycorrhiza in horticulture)
Autori
Zrnić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
35
Mentor
Kos, Ivica
Neposredni voditelj
Širić, Ivan
Ključne riječi
hortikultura; arbuskularna mikoriza; stres biljaka; ishrana bilja; održiva poljoprivreda
(horticulture; arbuscular mycorrhiza; plant stress; plant nutrition; sustainable agriculture)
Sažetak
Mikorizne simbioze između mikoriznih gljiva i viših biljaka prirodno su prisutne u gotovo svim kopnenim ekosustavima. Karakterizira ih mutualistički odnos između biljke domaćina i gljiva, u kojemu biljke osiguravaju organske tvari za ishranu gljiva, zauzvrat dobivajući povećanu apsorptivnu površinu korijenovog sustava te brojne druge dobrobiti, kao što su poboljšana ishrana bilja teško dostupnim hranivima, povećana tolerantnost na štetočinje, toksicitet teških metala te uvjete suše i zaslanjenosti, povećan rast i prinosi, te poboljšana kvaliteta proizvoda. Mikorizna se inokulacija pokazala od velike koristi kod biljaka proizvedenih in vitro, presadnica te podloga, skraćujući vrijeme potrebno za njihovo dospijevanje i povoljnog utjecaja na njihovu kvalitetu. U hortikulturnoj se proizvodnji navedene prednosti mogu iskoristiti ako se vodi briga o autohtonim populacijama mikoriznih gljiva u tlu proizvodne površine. Budući da je u tlima pod intenzivnim uzgojem te u uzgoju u steriliziranim tlima njihova brojnost smanjena ili izostaje, primjenom mikoriznog inokuluma mikorizne se gljive mogu reintroducirati u tlo kako bi se osigurao njihov povoljan učinak.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb