Pregled bibliografske jedinice broj: 832642
Ostaci antibiotika u hrani animalnog podrijetla i mogući toksični učinci
Ostaci antibiotika u hrani animalnog podrijetla i mogući toksični učinci, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ostaci antibiotika u hrani animalnog podrijetla i mogući toksični učinci
(Antibiotic residues in food of animal origin and possible toxic effects)
Autori
Konsuo, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
27
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Miletić, Marina
Ključne riječi
ostaci antibiotika u hrani ; termička obrada ; toksični učinci
(antibiotic residues in food ; thermal treatment ; toxic effects)
Sažetak
Antibiotici su specifični proizvodi metabolizma koji posjeduju visoku fiziološku aktivnost prema određenim grupama organizama kao što su virusi, bakterije, plijesni, protozoe ili zločudni tumori, zadržavajući njihov rast ili uništavajući ih. Najčešće skupine antibiotika koje se koriste u veterinarskoj medicini su tetraciklini, β-laktami, sulfonamidi, aminoglikozidi, fluorokinoloni, oksazolidinoni i fenikoli. Analitičke metode koje se koriste za određivanje ostataka antibiotika u hrani su orijentacijske i potvrdne metode. Termička obrada utječe na stabilnost i degradaciju ostataka antibiotika u hrani. Glavni problemi povezani s ostacima antibiotika u hrani su potencijalna selekcija i širenje antibiotički rezistentnih gena među bakterijama koje se prenose hranom, narušavanjem homeostaze crijevne mikroflore ljudi te moguće alergijske reakcije. Trenutne spopznaje o utjecaju ostataka antibiotika u hrani na čovjeka nisu dovoljne da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi na koje načine ti ostaci mogu utjecati na zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb