Pregled bibliografske jedinice broj: 832629
Učinak ekstrakta cvijeta trnine na vijabilnost Hep G2 stanica
Učinak ekstrakta cvijeta trnine na vijabilnost Hep G2 stanica, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832629 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak ekstrakta cvijeta trnine na vijabilnost Hep G2 stanica
(Effect of blackthorn flower extract on viability of Hep G2 cell line)
Autori
Kolarić, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2016
Stranica
43
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta ; Miletić, Marina
Ključne riječi
Prunus spinosa L. ; Hep G2 stanična linija ; Kenacid Blue metoda ; Neutral Red metoda ; oksidacijski stres
(Prunus spinosa L. ; Hep G2 cell line ; Kenacid Blue method ; Neutral Red method ; oxidative stress)
Sažetak
U ovom radu ispitan je učinak ekstrakta cvijeta trnine, koncentracije ukupnih fenola izraženih kao ekvivalenti galne kiseline u rasponu (10-200 μg/mL), na vijabilnost i proliferaciju Hep G2 stanica metodama Kenacid Blue i Neutral Red tijekom 72 sata. Statistički značajna inhibicija stanične proliferacije utvrđena je metodom Kenacid Blue nakon 24, 48 i 72 sata kod koncentracije ekstrakta od 50-200 µg/mL. IC50 vrijednost određena metodom Kenacid Blue, nakon 24 h iznosi 148, 11 µg/mL, nakon 48 h 94, 49 µg/mL i nakon 72 sata 59, 87 µg/mL. Metodom Neutral Red određeno je da ekstrakt cvijeta trnine u koncentracijama od 50-200 µg/mL statistički značajno inhibira staničnu proliferaciju već nakon 24 sata inkubacije. IC50 vrijednost određena metodom Neutral Red, nakon 24 h iznosi 92, 50 µg/mL, nakon 48 h 84, 02 µg/mL i nakon 72 sata 54, 93 µg/mL. Ovim istraživanjem utvrđeno je da ekstrakt cvijeta trnine inducira nastajanje ROS-a (reaktivnih kisikovih vrsta) u Hep G2 stanicama što ukazuje na izostanak antioksidacijske aktivnosti te biljke pri ispitanim koncetracijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb