Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 832570

Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu


Zorko, Julija
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 832570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu
(Production systems in organic sheep farming)

Autori
Zorko, Julija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2016

Stranica
23

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
ekološko ovčarstvo; sustavi uzgoja ovaca; ovčji proizvodi; meso; mlijeko
(organic sheep farming; sheep farming systems; sheep products; meat; milk)

Sažetak
Europa se smatra kolijevkom ovčarstva i u njoj se uzgaja oko 13% od ukupnog svjetskog broja ovaca, oko 130 milijuna grla. Ovce daju mnoge nutritivno vrijedne i kvalitetne proizvode od kojih su meso (ovčetina i janjetina) i mlijeko (sir) najvažniji s gospodarskog gledišta i samim time najzastupljeniji na svjetskom tržištu. Uzgoj ovaca zahtijeva manja početna ulaganja, a manji su zahtjevi i pri držanju (smještaju) te hranidbi ovaca u usporedbi s nekim drugim granama stočarske proizvodnje (npr. govedarstvo i svinjogojstvo). Zbog odlične prilagodljivosti na različite klimatske i hranidbene uvjete ovce su rasprostranjene po cijelom svijetu. Sustavi uzgoja ovaca kao i proizvodna namjena stada ovaca razlikuju se zavisno od pojedine države, a ovce se mogu uzgajati na konvencionalan i ekološki način. Za razliku od konvencionalnoga uzgoja, u ekološkom načinu veći je naglasak na osiguranju dobrobiti životinja, zdravlju ljudi i životinja te zaštiti okoliša i prirode. Brojnim istraživanjima potvrđena je viša zdravstvena vrijednost ekološkog janjećeg mesa u pogledu zastupljenosti poželjnih masnih kiselina (polinezasićenih n-3) u odnosu na meso iz konvencionalnoga uzgoja. U mlijeku ovaca iz ekološkog uzgoja utvrđen je manji broj somatskih stanica za razliku od konvencionalno proizvedenoga mlijeka. Sve veće zanimanje potrošača za očuvanjem okoliša i osiguranjem dobrobiti životinja podloga je za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede i diversifikaciju proizvodnih sustava u ekološkom ovčarstvu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zorko, Julija
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zorko, J. (2016) 'Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorko, Julija}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {ekolo\v{s}ko ov\v{c}arstvo, sustavi uzgoja ovaca, ov\v{c}ji proizvodi, meso, mlijeko}, title = {Proizvodni sustavi u ekolo\v{s}kom ov\v{c}arstvu}, keyword = {ekolo\v{s}ko ov\v{c}arstvo, sustavi uzgoja ovaca, ov\v{c}ji proizvodi, meso, mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorko, Julija}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {organic sheep farming, sheep farming systems, sheep products, meat, milk}, title = {Production systems in organic sheep farming}, keyword = {organic sheep farming, sheep farming systems, sheep products, meat, milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font