Pregled bibliografske jedinice broj: 832570
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832570 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodni sustavi u ekološkom ovčarstvu
(Production systems in organic sheep farming)
Autori
Zorko, Julija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.07
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
ekološko ovčarstvo; sustavi uzgoja ovaca; ovčji proizvodi; meso; mlijeko
(organic sheep farming; sheep farming systems; sheep products; meat; milk)
Sažetak
Europa se smatra kolijevkom ovčarstva i u njoj se uzgaja oko 13% od ukupnog svjetskog broja ovaca, oko 130 milijuna grla. Ovce daju mnoge nutritivno vrijedne i kvalitetne proizvode od kojih su meso (ovčetina i janjetina) i mlijeko (sir) najvažniji s gospodarskog gledišta i samim time najzastupljeniji na svjetskom tržištu. Uzgoj ovaca zahtijeva manja početna ulaganja, a manji su zahtjevi i pri držanju (smještaju) te hranidbi ovaca u usporedbi s nekim drugim granama stočarske proizvodnje (npr. govedarstvo i svinjogojstvo). Zbog odlične prilagodljivosti na različite klimatske i hranidbene uvjete ovce su rasprostranjene po cijelom svijetu. Sustavi uzgoja ovaca kao i proizvodna namjena stada ovaca razlikuju se zavisno od pojedine države, a ovce se mogu uzgajati na konvencionalan i ekološki način. Za razliku od konvencionalnoga uzgoja, u ekološkom načinu veći je naglasak na osiguranju dobrobiti životinja, zdravlju ljudi i životinja te zaštiti okoliša i prirode. Brojnim istraživanjima potvrđena je viša zdravstvena vrijednost ekološkog janjećeg mesa u pogledu zastupljenosti poželjnih masnih kiselina (polinezasićenih n-3) u odnosu na meso iz konvencionalnoga uzgoja. U mlijeku ovaca iz ekološkog uzgoja utvrđen je manji broj somatskih stanica za razliku od konvencionalno proizvedenoga mlijeka. Sve veće zanimanje potrošača za očuvanjem okoliša i osiguranjem dobrobiti životinja podloga je za daljnji razvoj ekološke poljoprivrede i diversifikaciju proizvodnih sustava u ekološkom ovčarstvu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)