Pregled bibliografske jedinice broj: 832547
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 832547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije
(Organic lamb meat production in European union area)
Autori
Stijepić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2016
Stranica
25
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
ekološki uzgoj; ovce; janjeće meso; proizvodni sustav
(organic breeding; sheep; lamb meat; production system)
Sažetak
Na razini EU, godišnja potrošnja ovčjeg mesa (2, 1 kg/per capita) veća je od vlastite proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica Unije te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. U mnogim zemljama EU meso se smatra najvažnijim ovčjim proizvodom, odnosno osnovnim razlogom uzgoja ovaca. Tako se u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Francuskoj ovce uzgajaju većinom zbog mesa, dok se u Italiji i Grčkoj ponajviše uzgajaju mliječne pasmine ovaca čije se mlijeko uglavnom prerađuje u svjetski poznate sireve, a manji dio u fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kefir…). Postojeće razlike između sustava uzgoja ovaca na području Sredozemlja i u Sjevernoj Europi uvjetovane su klimatskim i okolišnim čimbenicima. Oborine, tlo i temperatura glavni su čimbenici kvalitete pašnjaka, a time i proizvodnih mogućnosti životinja te potencijalnih proizvodnih troškova. Janjeće meso iz ekološkog uzgoja, prema mnogim istraživanjima, ima bolji masnokiselinski sastav, kvalitetnije je u pogledu mramoriranosti i nježnosti te ima bolji okus od janjećeg mesa iz konvencionalne proizvodnje, što su potvrdili i sami kupci. U ekološkoj ovčarskoj proizvodnji Velika Britanija je vodeća članica EU s najviše registriranih ovaca u ekološkom uzgoju, a slijede ju Španjolska i Italija. Naime, 2014. godine na području Velike Britanije na ekološki je način bilo uzgajano 958940 grla, ali je 2015. taj broj smanjen za oko 90 000 životinja (na 868 554 grla) . U proizvodnji „ekološkog“ ovčjeg/janjećeg mesa Španjolska zauzima vodeće mjesto u EU (otprilike 8 000 tona godišnje), dok je u Velikoj Britaniji proizvodnja pala sa 12 800 t 2013. na 7 500 t 2015. godine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)