Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 832547

Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije


Stijepić, Ivana
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 832547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije
(Organic lamb meat production in European union area)

Autori
Stijepić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.09

Godina
2016

Stranica
25

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
ekološki uzgoj; ovce; janjeće meso; proizvodni sustav
(organic breeding; sheep; lamb meat; production system)

Sažetak
Na razini EU, godišnja potrošnja ovčjeg mesa (2, 1 kg/per capita) veća je od vlastite proizvodnje, što znači da EU mora zadovoljavati potrebe stanovništva uvozom iz ostalih članica Unije te ostalih zemalja svijeta (posebno Novog zelanda i Argentine), poštujući pritom složenu zakonodavnu proceduru. U mnogim zemljama EU meso se smatra najvažnijim ovčjim proizvodom, odnosno osnovnim razlogom uzgoja ovaca. Tako se u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Francuskoj ovce uzgajaju većinom zbog mesa, dok se u Italiji i Grčkoj ponajviše uzgajaju mliječne pasmine ovaca čije se mlijeko uglavnom prerađuje u svjetski poznate sireve, a manji dio u fermentirane mliječne proizvode (jogurt, kefir…). Postojeće razlike između sustava uzgoja ovaca na području Sredozemlja i u Sjevernoj Europi uvjetovane su klimatskim i okolišnim čimbenicima. Oborine, tlo i temperatura glavni su čimbenici kvalitete pašnjaka, a time i proizvodnih mogućnosti životinja te potencijalnih proizvodnih troškova. Janjeće meso iz ekološkog uzgoja, prema mnogim istraživanjima, ima bolji masnokiselinski sastav, kvalitetnije je u pogledu mramoriranosti i nježnosti te ima bolji okus od janjećeg mesa iz konvencionalne proizvodnje, što su potvrdili i sami kupci. U ekološkoj ovčarskoj proizvodnji Velika Britanija je vodeća članica EU s najviše registriranih ovaca u ekološkom uzgoju, a slijede ju Španjolska i Italija. Naime, 2014. godine na području Velike Britanije na ekološki je način bilo uzgajano 958940 grla, ali je 2015. taj broj smanjen za oko 90 000 životinja (na 868 554 grla) . U proizvodnji „ekološkog“ ovčjeg/janjećeg mesa Španjolska zauzima vodeće mjesto u EU (otprilike 8 000 tona godišnje), dok je u Velikoj Britaniji proizvodnja pala sa 12 800 t 2013. na 7 500 t 2015. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stijepić, Ivana
Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stijepić, I. (2016) 'Ekološka proizvodnja janjećeg mesa na području Europske unije', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stijepi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {ekolo\v{s}ki uzgoj, ovce, janje\'{c}e meso, proizvodni sustav}, title = {Ekolo\v{s}ka proizvodnja janje\'{c}eg mesa na podru\v{c}ju Europske unije}, keyword = {ekolo\v{s}ki uzgoj, ovce, janje\'{c}e meso, proizvodni sustav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stijepi\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {25}, keywords = {organic breeding, sheep, lamb meat, production system}, title = {Organic lamb meat production in European union area}, keyword = {organic breeding, sheep, lamb meat, production system}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font