Pregled bibliografske jedinice broj: 832438
Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter
Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVIII (2016), 4; 335-341 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 832438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost onečišćenja mesa brojlera s bakterijama roda Campylobacter
(Frequency of Campylobacter contamination in poultry in Bosnia and Hercegovina)
Autori
Alagić, Davor ; Smajlović, Muhamed ; Članjak, Enida ; Čaklovica, Kenan ; Smajlović, Arnel ; Maksimović, Zinka ; Rifatbegović, Maid ; Tanković, Sanin ; Veljović, Elma ; Ljevaković- Musladin, Ivana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVIII
(2016), 4;
335-341
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; pileće meso; Bosna i Hercegovina
(Campylobacter spp.; C. jejuni; C. coli; poultry; Bosna i Hercegovina)
Sažetak
Alimentarna kampilobakterioza najčešće je prijavljivana zoonoza u Europskoj uniji (EU), predstavlja jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i uzrokuje ogromne financijske gubitke (EFSA-ECDC, 2015.). Pileće meso jedan je od najvažnijih izvora uzročnika ove bolesti u globalnim okvirima. U radu je opisana kontaminacija brojlerskih jata i pilećeg mesa bakterijama roda Campylobacter u Bosni i Hercegovini (BiH). Cilj rada bio je istražiti učestalost kontaminacije pilećih trupova uzorkovanih na liniji klanja nakon faze evisceracije kampilobakterijama. Pileći trupovi i jetra (n=84) uzorkovani su jednom mjesečno tijekom godine dana u jednoj od najsuvremenijih klaonica brojlera u BiH. S ciljem izolacije bakterija Campylobacter spp. iz svakog trupa u laboratoriju je uzet uzorak grudne musklulature, bris visceralne šupljine, kao i uzorak jetre (n=252). Onečišćenje kampilobakterijama utvrđeno je u 27, 4 % (23/84) pilećih trupova, i to najčešće u pilećim prsima (19, 0 %), nešto manje u visceralnoj šupljini (15, 5 %), a najmanje u uzorcima pileće jetre (9, 5 %). Ukupno, bakterije Campylobacter spp. izolirane su iz 37 uzoraka. Izrazita predominacija ustanovljena je za Campylobacter jejuni (91, 9 %), dok je Campylobacter coli bila neznatno zastupljena (8, 1 %). Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju značaj pilećeg mesa kao potencijalnog izvora alimentarne kampilobakterioze i sugeriraju obveznu mikrobiološku kontrolu onečišćenja pilećeg mesa s bakterijama roda Campylobacter u BiH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"
Profili:
Ivana Ljevaković-Musladin
(autor)