Pregled bibliografske jedinice broj: 832306
Procesi čišćenja difuznog soka u proizvodnji šećera iz šećerne repe
Procesi čišćenja difuznog soka u proizvodnji šećera iz šećerne repe, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 832306 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procesi čišćenja difuznog soka u proizvodnji šećera
iz šećerne repe
(The processes of diffusion juice purification in
production of sugar from sugar beet)
Autori
Marušić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
08.09
Godina
2016
Stranica
18
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
šećer ; proizvodnja šećera ; šećerna repa ; čišćenje difuznog soka
(; sugar production ; sugar beet ; diffusion juice refining)
Sažetak
Proizvodnja i potrošnja konzumnog šećera (saharoze) u svijetu u stalnom je porastu te danas iznosi oko 170 milijuna tona godišnje. Glavne sirovine za proizvodnju šećera su šećerna trska (70 %) i šećerna repa (30 %). Proizvodnja šećera iz šećerne repe je kontinuirani proces koji se sastoji od slijedećih tehnoloških faza: prijem i skladištenje šećerne repe, proces difuzije saharoze iz šećerne repe, čišćenje difuznog soka, koncentriranje difuznog soka, kristalizacija saharoze i dorada kristalnog šećera. Čišćenje difuznog soka sastoji se od prve i druge alkalizacije te prve i druge saturacije. Ovisno o tehnologiji i kvaliteti difuznog soka primjenjuju se i dopunske metode čišćenja (sulfitacija, ionoizmjenjivači te aktivni ugljen).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek