Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 832305

Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda


Marinović, Maja
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH


CROSBI ID: 832305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda
(Emulsifiers in production of confectionery products)

Autori
Marinović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar, BiH

Datum
08.09

Godina
2016

Stranica
23

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
konditorski proizvodi ; čokoladna masa ; reološka svojstva ; emulgator
(confectionery products ; chocolate mass ; rheological properties ; emulsifier)

Sažetak
U konditorske proizvode ubrajamo kakao proizvode, brašneno-konditorske proizvode, bombonske i „light“ proizvode, te žvakaće gume. Emulgatori danas imaju važnu ulogu u proizvodnji većine proizvoda konditorske industrije, ali njihov značaj je najlakše objasniti na primjeru čokolade. Emulgatore povezujemo s reološkim svojstvima. To znači da su ove površinski aktivne tvari djelomično odgovorne za neke od najbitnijih svojstava čokolade i veliki broj drugih konditorskih proizvoda. Uvelike su olakšali postizanje idealnih svojstava viskoznosti i tečenja u čokoladnim masama. Uz to su emulgatori poput lecitina, PGPR-a i citrema ekonomski isplativi sastojci čokoladnih masa jer mijenjaju jedan dio kakao maslaca. U ovom radu je dan kratak opis najčešće rabljenih emulgatora, te njihova svojstva i primjena u konditorskoj idustriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marinović, Maja
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
Marinović, M. (2016) 'Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinovi\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {konditorski proizvodi, \v{c}okoladna masa, reolo\v{s}ka svojstva, emulgator}, title = {Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda}, keyword = {konditorski proizvodi, \v{c}okoladna masa, reolo\v{s}ka svojstva, emulgator}, publisherplace = {Mostar, BiH} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marinovi\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {23}, keywords = {confectionery products, chocolate mass, rheological properties, emulsifier}, title = {Emulsifiers in production of confectionery products}, keyword = {confectionery products, chocolate mass, rheological properties, emulsifier}, publisherplace = {Mostar, BiH} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font