Pregled bibliografske jedinice broj: 832305
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar, BiH
CROSBI ID: 832305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Emulgatori u proizvodnji konditorskih proizvoda
(Emulsifiers in production of confectionery products)
Autori
Marinović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar, BiH
Datum
08.09
Godina
2016
Stranica
23
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
konditorski proizvodi ; čokoladna masa ; reološka svojstva ; emulgator
(confectionery products ; chocolate mass ; rheological properties ; emulsifier)
Sažetak
U konditorske proizvode ubrajamo kakao proizvode, brašneno-konditorske proizvode, bombonske i „light“ proizvode, te žvakaće gume. Emulgatori danas imaju važnu ulogu u proizvodnji većine proizvoda konditorske industrije, ali njihov značaj je najlakše objasniti na primjeru čokolade. Emulgatore povezujemo s reološkim svojstvima. To znači da su ove površinski aktivne tvari djelomično odgovorne za neke od najbitnijih svojstava čokolade i veliki broj drugih konditorskih proizvoda. Uvelike su olakšali postizanje idealnih svojstava viskoznosti i tečenja u čokoladnim masama. Uz to su emulgatori poput lecitina, PGPR-a i citrema ekonomski isplativi sastojci čokoladnih masa jer mijenjaju jedan dio kakao maslaca. U ovom radu je dan kratak opis najčešće rabljenih emulgatora, te njihova svojstva i primjena u konditorskoj idustriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija