Pregled bibliografske jedinice broj: 832044
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 4; 348-355 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 832044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000
(Eectiveness of prerequisite programmes implementing the FSSC 22000 system in meat industry)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18
(2016), 4;
348-355
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
FSSC 22000; ISO 22000:2005; GFSI; ISO/TS 22002-1:2009; mesna industrija
(FSSC 22000; ISO 22000:2005; GFSI; ISO/TS 22002-1:2009; meat industry)
Sažetak
Sustav upravljanja sigurnošću hranom i kvalitetom procesa i proizvoda – FSSC sustav prihvaćen je od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative - GFSI). Objedinjuje zahtjeve norme ISO 22000:2005 Sustavi upravljanja sigurnošću hrane (Zahtjevi za svaku organizaciju u lancu hrane) i norme ISO/TS 22002-1:2009 Preduvjetni programi za sigurnost hrane. Nedovoljno defnirani zahtjevi preduvjetnih programa u normi ISO 22000:2005 u potpunosti su kompenzirani učinkovitošću putem sustava FSSC 22000. Time dolazi do suradnje dobavljača/ proizvođača s vodećim međunarodnim trgovačkim lancima. Rad prikazuje iskustvo hrvatske tvrtke. Djelatnost obuhvaća klanje životinja i preradu mesa. Bazne sirovine su većim dijelom podrijetlom s farmi sestrinskih tvrtki iz Hrvatske, a manji dio iz uvoza. Program za praćenje poslovanja u potpunosti je kompjuteriziran. HACCP sustav u objektu implementiran je od 2005., dok je FSSC certiciran od strane akreditirane tvrtke 2013. godine. Težište nadzora je na operativnim preduvjetnim programima i kritičnim kontrolnim točkama, pripremljenosti i odgovornosti u hitnim situacijama kao i na trendovima u rezultatima audita i upravljanja nesukladnostima. Rezultat primjene FSSC 22000 vidljiv je u poboljšanju kvalitete i sigurnosti hrane uz istodobnu integraciju s drugim sustavima upravljanja i smanjenje operativnih troškova poslovanja. Sustav prezentira ispunjavanje i trajno poboljšavanje regulatornih zahtjeva i zahtjeva kupaca i potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts