Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 832044

Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000


Uršulin-Trstenjak, Natalija; Levanić, Davor; Šušnić, Saša; Šušnić, Vesna
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 4; 348-355 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 832044 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000
(E€ectiveness of prerequisite programmes implementing the FSSC 22000 system in meat industry)

Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Šušnić, Saša ; Šušnić, Vesna

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 18 (2016), 4; 348-355

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
FSSC 22000; ISO 22000:2005; GFSI; ISO/TS 22002-1:2009; mesna industrija
(FSSC 22000; ISO 22000:2005; GFSI; ISO/TS 22002-1:2009; meat industry)

Sažetak
Sustav upravljanja sigurnošću hranom i kvalitetom procesa i proizvoda – FSSC sustav prihvaćen je od strane Globalne inicijative za sigurnost hrane (Global Food Safety Initiative - GFSI). Objedinjuje zahtjeve norme ISO 22000:2005 Sustavi upravljanja sigurnošću hrane (Zahtjevi za svaku organizaciju u lancu hrane) i norme ISO/TS 22002-1:2009 Preduvjetni programi za sigurnost hrane. Nedovoljno defnirani zahtjevi preduvjetnih programa u normi ISO 22000:2005 u potpunosti su kompenzirani učinkovitošću putem sustava FSSC 22000. Time dolazi do suradnje dobavljača/ proizvođača s vodećim međunarodnim trgovačkim lancima. Rad prikazuje iskustvo hrvatske tvrtke. Djelatnost obuhvaća klanje životinja i preradu mesa. Bazne sirovine su većim dijelom podrijetlom s farmi sestrinskih tvrtki iz Hrvatske, a manji dio iz uvoza. Program za praćenje poslovanja u potpunosti je kompjuteriziran. HACCP sustav u objektu implementiran je od 2005., dok je FSSC certiciran od strane akreditirane tvrtke 2013. godine. Težište nadzora je na operativnim preduvjetnim programima i kritičnim kontrolnim točkama, pripremljenosti i odgovornosti u hitnim situacijama kao i na trendovima u rezultatima audita i upravljanja nesukladnostima. Rezultat primjene FSSC 22000 vidljiv je u poboljšanju kvalitete i sigurnosti hrane uz istodobnu integraciju s drugim sustavima upravljanja i smanjenje operativnih troškova poslovanja. Sustav prezentira ispunjavanje i trajno poboljšavanje regulatornih zahtjeva i zahtjeva kupaca i potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Uršulin-Trstenjak, Natalija; Levanić, Davor; Šušnić, Saša; Šušnić, Vesna
Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000 // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (2016), 4; 348-355 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Uršulin-Trstenjak, N., Levanić, D., Šušnić, S. & Šušnić, V. (2016) Učinkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 18 (4), 348-355.
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Levani\'{c}, Davor and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Vesna}, year = {2016}, pages = {348-355}, keywords = {FSSC 22000, ISO 22000:2005, GFSI, ISO/TS 22002-1:2009, mesna industrija}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {18}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {U\v{c}inkovitost preduvjetnih programa u mesnoj industriji defniranih zahtjevom sustava FSSC 22000}, keyword = {FSSC 22000, ISO 22000:2005, GFSI, ISO/TS 22002-1:2009, mesna industrija} }
@article{article, author = {Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Levani\'{c}, Davor and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Sa\v{s}a and \v{S}u\v{s}ni\'{c}, Vesna}, year = {2016}, pages = {348-355}, keywords = {FSSC 22000, ISO 22000:2005, GFSI, ISO/TS 22002-1:2009, meat industry}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {18}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {E€ectiveness of prerequisite programmes implementing the FSSC 22000 system in meat industry}, keyword = {FSSC 22000, ISO 22000:2005, GFSI, ISO/TS 22002-1:2009, meat industry} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font