Pregled bibliografske jedinice broj: 831998
Hemijski sastav i farmaceutska primjena pčelinjeg otrova
Hemijski sastav i farmaceutska primjena pčelinjeg otrova // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla, 2016. str. 44-49 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 831998 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hemijski sastav i farmaceutska primjena pčelinjeg otrova
(Chemical composition and pharmaceutical application of bee venom)
Autori
Mutapčić, Lejla ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Emkić Tursunović, Alisa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla, 2016, 44-49
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pčelinji otrov
(bee venom)
Sažetak
Uvod: Pčelinji otrov je sekret žalčanog aparata, čija je biološka namjena da štiti pčelinje društvo od neprijatelja. To je gusta tekućina vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog okusa. Pčelinji otrov proizvode otrovne žlijezde pčela starih tri dana, dok se maksimalna proizvodnja postiže kod pčela starih 2-3 sedmice. Cilj rada: Na bazi prikupljenih podataka iz znanstvenih studija te dostupnih istraživanja, opisani su hemijski sastav, uticaj na ljudski organizam i primjena pčelinjeg otrova. Rezultati: Sadržaj vode u pčelinjem otrovu varira između 55 do 70 %. Ostatak čine proteini koje su, uz bioaktivne komponente, odgovorni za reakcije nakon uboda pčela. Melitin čini 50-55% suhe tvari u otrovu. Ostale manje zastupljene sastavnice su: apamin koji je neurotoksin, adolapamin koji ima antiupalno i analgetsko djelovanje, fosfolipaza A2 koja djeluje antiupalno, hijaluronidaza koja širi krvne kapilare, histamin, dopamin i noradrenalin, inhibitori proteaze koji imaju antiupalno djelovanje i zaustavljaju krvarenje. Melitin je osnovna komponenta pčelinjeg otrova i to je spoj koji može razbiti stanične membrane. Preparati pčelinjeg otrova se daju oboljelima od reumatoidnog artritisa, neuralgije, multiple skleroze te kod mišićnih poremećaja kao što su fibromiozitis i entezitis. Prilikom korištenja pčelinjeg otrova potreban je oprez zbog izrazito agresivnih reakcija na ljudsko tijelo. Zaključak: Još nisu uspostavljene kvalitetne procedure proizvodnje pčelinjeg otrova ali se neprekidno poboljšavaju. Zahvaljujući savremenim metodama analize, kemijski sastav pčelinjeg otrova je relativno dobro poznat. Zbog sastojaka koji imaju izrazito veliku biološku aktivnost pčelinji otrov dobija sve značajniju primjenu u farmaciji, medicini i kozmetici. Pčelinji otrov ima antiupalno, fungicidno, antibakterijsko, antipiretsko djelovanje i stimuliše vensku propusnost.
Izvorni jezik
Bos
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija