Pregled bibliografske jedinice broj: 831997
Hemijski sastav i primjena matične mliječi
Hemijski sastav i primjena matične mliječi // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 38-43 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 831997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hemijski sastav i primjena matične mliječi
(Chemical composition and use of royal jelly)
Autori
Hadžimujić, Azra ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Medanhodžić-Vuk, Saira ; Hodžić, Nejra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 38-43
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
matična mliječ; hemijski sastav; primjena
(royal jelly; chemical composition; usage)
Sažetak
Uvod: Matična mliječ je sekret hipofaringealnih žlijezda pčela radilica, a služi kao cjeloživotna hrana za matice i za larve u prvim danima razvoja. Biološka svojstva matične mliječi omogućavaju značajne komercijalne primjene i danas se koristi u mnogim sektorima, kao što su farmaceutska, prehrambena i kozmetička industrija. Biološka aktivnost matične mliječi uglavnom se pripisuju masnim kiselinama, proteinima, vitaminima, mineralima, fenolnim i drugim spojevima. Cilj i metod rada: U radu su prikazani i analizirani podaci iz različitih izvora u pogledu hemijskog sastava i primjene matične mliječi. Rezultati: Matična mliječ se sastoji od 57 do 70% vode, 9 - 18% proteina, 11 – 23% šećera i 3 - 9% lipida. Oko 60% proteina topivo je u vodi. Slobodnih aminokislina ima 0, 6 – 1, 5%, od čega najviše prolina i lizina. Lipidne frakcije se sastoje od slobodnih masnih kiselina, a ostalo su neutralni lipidi, steroli, ugljikovodonični i drugi sastojci. Najznačajnija aktivna lipidna komponenta je 10-HDA (10-hidroksi-2-dekanoična kiselina) koje ima 2 - 3%. Ugljikohidratne komponente su sastavljen pretežno od fruktoze, glukoze i saharoze, a u tragovima maltoze, trehaloze, celobioze, riboze i erloze. Također matična mliječ sadrži minerale 2 - 3%, te hidroslubilne vitamine B2, B1, B3, B5, B6 i vitamin C u tragovima, a s većim varijacijama su prisutni B6 i B7. Vitamini rastvorljivi u mastima nisu prisutni. Matična mliječ posjeduje imuno-modulirajuća, antibakterijska, protuupalna, antioksidativna, antireumatska, antihipertenzivna, vazodilatacijska i druga funkcionlna svojstva. Posebno je značajna 10-HDA koja ima antibakterijska i imuno-modulacijska svojstva. Matična mliječ je jako nestabilna, pa se koriste preparati koji su liofilizirani ili čuvani u podhlađenom i hladnom režimu. Još uvijek nije standardiziran njen sastav. Zaključak: Aktivne komponente matične mliječi su različitog sastava. Preparati matične mliječi se najviše preporučuje za jačanje imunog sistema, za smanjenje posljedica stresa, poboljšanje koncentracije, kod upale zglobova, regulaciju pritiska, itd.
Izvorni jezik
Bos
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija