Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831996

Kemijski sastav i primjena propolisa


Jašić, Amela; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Odobašić, Amra
Kemijski sastav i primjena propolisa // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 27-37 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 831996 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i primjena propolisa
(Chemical composition and use of propolis)

Autori
Jašić, Amela ; Jašić, Midhat ; Šubarić, Drago ; Odobašić, Amra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 27-37

Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
propolis; kemijski sastav; primjena
(propolis; chemical composition; application)

Sažetak
Uvod: Propolis je mješavina različitih količina voska i smole koju pčele prikupljaju sa pupoljaka lišća ili kore drveća i grmlja. Najčešće se radi o stablima topole, johe, jasena, jablana, breze, kestena, itd. Pčele propolisom dezinficiraju i štite svoju košnicu od nepoželjnih vanjskih uticaja, poput gljivica, mikroorganizama, manjih životinja (miševi, crvi, mravi), ali prave i zaštitu od hladnoće, vlage i propuha. Cilj rada: Cilj rada je bio prikupiti i analizirati podatke o kemijskom sastavu i primjeni propolisa. Rezultati i diskusija: Kemijski sastav propolisa je promjenjiv budući da zavisi od vrste biljke sa koje su ga pčele sakupile. Sadrži približno 55% biljnih smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% polena, mehaničkih primjesa i dr. Ostali sastojci su: flavonoidi, polifenoli, organske kiseline, terpeni, esteri, polisaharidi, minerali, vitamini, aldehidi, kumarini i potencijalno prisutne strane primjese. Sadrži još i anorganske tvari, kao što su kalcij, magnezij, kalij, natrij, željezo i cink. Koncentracije pojedinih sastojaka zavise od porijekla te ekoloških i klimatskih faktora. Značajniji aktivni sastojci koji mogu biti prisutni u propolisu su: flavonoidi, cafe-fenetilester kiselina, hlerodan diterpeni, posebno artepelin C. Propolis djeluje protuupalno (imunomodulirajuće i mikrobicidno). Koristi se u liječenju infekcija, a preventivno djeluje kod upale grla, paradentoze, itd. Na tržištu je danas dostupan u brojnim preparatima, koje mogu biti u obliku kapsula, kapi, spreja, krema, praška i pastila. Zbog sadržaja proteina, aminokiselina, vitamina, minerala i flavonoida može se u malim količinama i s drugim komponentama koristiti kao dodatak prehrani. Zaključak: Kemijski sastav propolisa je vrlo raznolik budući da ga pčele pripremaju iz biljnih sirovina različitog porijekla. Primjenu propolisa u farmaceutske, kozmetičke, prehrambene i druge svrhe definira njegov kemijski sastav i eksperimentalna istraživanja.

Izvorni jezik
Bos

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jašić, Amela; Jašić, Midhat; Šubarić, Drago; Odobašić, Amra
Kemijski sastav i primjena propolisa // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 27-37 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Jašić, A., Jašić, M., Šubarić, D. & Odobašić, A. (2016) Kemijski sastav i primjena propolisa. U: Jašić, M. (ur.)Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI".
@article{article, author = {Ja\v{s}i\'{c}, Amela and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Odoba\v{s}i\'{c}, Amra}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {27-37}, keywords = {propolis, kemijski sastav, primjena}, title = {Kemijski sastav i primjena propolisa}, keyword = {propolis, kemijski sastav, primjena}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Ja\v{s}i\'{c}, Amela and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Odoba\v{s}i\'{c}, Amra}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {27-37}, keywords = {propolis, chemical composition, application}, title = {Chemical composition and use of propolis}, keyword = {propolis, chemical composition, application}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font