Pregled bibliografske jedinice broj: 831975
Hemijski sastav i primjena polena
Hemijski sastav i primjena polena // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 17-26 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 831975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hemijski sastav i primjena polena
(Chemical composition and application of pollen)
Autori
Jašić, Mihat ; Šubarić, Drago ; Aličić, Damir ; Muhamedbegović, Benjamin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 17-26
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sastav polena; primjena polena
(pollen composition; pollen application)
Sažetak
Uvod: Polen je proizvod kojeg pčele radilice sakupljaju u prirodi, dodajući mu specifičnu vlastitu materiju, oblikujući ga u grudvice i smještajući u ćelije saća. Sastav i hemija polena još uvijek nisu standardizovani što ograničava njegovu primjenu. Cilj i metod rada: U radu su prikazani i analizirani podaci iz različitih izvora u pogledu hemijskog sastava i primjene pčelinjeg polena. Rezultati: Hemijski sastav polena je veoma varijabilan. Sastav glavnih komponenata polena su ugljikohidrati (13% - 55%), sirova vlakna (0, 3% - 20%), proteini (10% - 40%) i lipidi (1% - 10%). U strukturi proteina nalaze se esencijalne amino-kiseline. Kao lipidne komponente u polenu mogu biti prisutne linolenska, γ-linolenska kiselina, fosfolipidi te fitosteroli, a osobito p-sitosterol. Ostale mikrokomponente su minerali i elementi u tragovima, vitamini, karotenoidi, polifenolna jedinjenja, flavonoidi i terpeni. Bogat je vitaminima B kompleksa, kao i karotenoidima. Sadrži i ribonukleinske kiseline. Od minerala mogu se naći: Si, S, Cu, Co, Na, Fe, Al, Ca, Mg, P, Zn i Sr, kao i neki enzimi poput katalaze i invertaze i neke organske kiseline kao što su: jabučna, vinska i mliječna. Polifenolni spojevi, kao što su flavonoidi, leukotrieni, katehini i fenolne kiseline doprinose antioksidativnoj aktivnosti polena. Naročito mogu biti prisutne klorogenična, vanilinska, protokatehuinska, galna i p-kumarinska kiselina, te hesperidin, rutin, kempferol, apigenin, luteolin, kvercetin i izorhamnetin. Pčelinji polen predstavlja funkcionalnu hranu za ljudsku potrošnju sa širokim opsegom funkcionalnih svojstava, kao što su antioksidativna, antimikrobna, antiupalna, antiradijacijska, i hepatozaštitna aktivnost, a zabilježena su preventivna djelovanja polena na oboljenja srca i krvnih sudova, poboljšanje cirkulacije i smanjenje posljedica od dugotrajnog djelovanja antibiotika. Studije koje dokazuju funkcionalna svojstva polena su siromašne. Za prikupljanje polena koriste se polenske zamke u formi različito konstruiranih pregrada, koje oduzimaju polen od pčela pri povratku u košnicu. Vjeruje se da gubitak polena mobilizira pčele, što povećava i broj terenskih pčela i broj njihovih izleta. Količina polena koju može da prikupi jedna kolonija u jednom danu je 50-250 g kod bogate polenske ispaše. Jedna koloniju daje 1 do 7 kg polena godišnje. Tehnološka dorada polena neprekidno se poboljšava, ali još nije standardizirana. Zaključak: U polenu se nalaze brojne biološki aktivne komponente koje mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje. Polen se koristi u farmaciji, medicini i tradicionalnoj medicini te prehrambenoj tehnologiji. Može se upotrebljavati samostalno ili u kombinaciji sa drugim pčelinjim proizvodima i ljekovitim biljem.
Izvorni jezik
Bos
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija