Pregled bibliografske jedinice broj: 831973
Zaštita naziva meda i pčelinjih proizvoda zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla
Zaštita naziva meda i pčelinjih proizvoda zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 11-12 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 831973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita naziva meda i pčelinjih proizvoda zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla
(Protection of honey and bee products with protected designationsof origin and geographical indication)
Autori
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 11-12
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med; pčelnji proizvodi; zaštita izvornosti; zaštita zemljopisnog podrijetla
(honey; bee products; origin protection; protection of geographical indications)
Sažetak
Uvod: Na nacionalnoj razini kao i razini Europske unije ustrojen je sustav zaštite proizvoda posebnih svojstava koja proizilaze iz načina proizvodnje kao i podneblja iz kojeg potječu. Takvi proizvodi postižu višu tržišnu vrijednost, a time utječu i na razvoj pojedinih ruralnih područja te stvaranje identiteta i prepoznatljivosti regija u kojima se proizvode. Cilj i metoda rada: Cilj ovoga rada je upoznavanje sa legislativom vezanom za zaštitu izvornosti i zemljopisnog podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i procedurom vezanom za pokretanje i provođenje postupka zaštite. Rezultati: Danas su poznata tri oblika oznaka: oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i oznaka tradicionalnog ugleda hrane. Med i proizvodi od meda, po svojoj su prirodi tipični lokalni/regionalni proizvodi čija svojstva ovise prije svega o području u kojem se proizvode, uvjetima proizvodnje i skladištenja ali i o postupcima s proizvodima. Kako bi proizvod nosio jednu od navedenih oznaka potrebno je provesti propisanu proceduru koja će na primjeru pčelinjih proizvoda biti opisana u ovome radu. Zaključci: Na tržištu je sve više poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji nose oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Med i drugi pčelinji proizvodi bi ulaskom u ovaj sustav dobili na atraktivnosti, a sam sustav bi doprinio rješavanju nekih problema u proizvodnji kao što su kontrola proizvodnje, sljedivost, educiranost proizvođača, bolja distribucija, priozvodnja dostatne količine proizvoda određenih svojstava i kvalitete i slično.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija