Pregled bibliografske jedinice broj: 83197
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi // Krmiva, 35 (1993), 6; 267-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 83197 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aminokiselinski sastav nekih sorti graška i njihova probavljivost u peradi
(Aminoacid composition of live pea sorts and their digestibility for poultry)
Autori
Mužic, Stjepan ; Berić, Željko ; Homen, Biserka ; Pavić, Vesna
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 35
(1993), 6;
267-270
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
grašak; aminokiselinski sastav; probavljivost; perad
(pea; aminoacid composition; digestibility; poultry)
Sažetak
U radu je ustanovljen kemijski i aminokiselinski sastav pet sorata graška te probavljivost njihovih aminokiselina u pijetlova. Prosječni kemijski sastav svih pet sorata graška bio je: voda 11.18%, sirove bjelančevine 24.98%, sirova vlaknina 4.13%, sirove masti 0.99%, sirovi pepeo 2.18%, Ca 0,21%, P 0.47% i NET 56.54%.Prosječan aminokiseilnski sastav ispitivanih sorata graška pokazuje nešto niže vrijednosti za većinu aminokiselina u odnosu na vrijednosti iznijete u WPSA 1992., dok je unutar ispitivanih sorata bilo manjih razlika u količine asparaginske kiseline, serina, glicina, valina i metionina. Prosječna prava probavljivist aminokiselina ispitivanih grašaka u pijetlova kretala se od 78.07% za alanin do 98.48% za glutaminsku kiselinu i nije se znatnije razlikovala unutar sorata, osim za glicin gdje je koeficijent varijacije iznosio 13.01%.
Izvorni jezik
Hrvatski