Pregled bibliografske jedinice broj: 831959
Kvaliteta i patvorenje meda
Kvaliteta i patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 2-2 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 831959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta i patvorenje meda
(Quality and adulteration of honey)
Autori
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 2-2
Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta; patvorenje; med
(quality; adulteration; honey)
Sažetak
Med predstavlja vrlo složen sustav koji zauzima posebno mjesto u različitim kulturama u povijesti čovječanstva gdje je korišten kao hrana i kao lijek. Sastav i svojstva meda ovise o brojnim čimbenicima, prije svega o biljnim vrstama, klimatskim uvjetima, uvjetima okoliša i dr., a općenito ga čine ugljikohidrati, voda, proteini, aminokiseline, enzimi, vitamini, minerali, tvari arome i brojne druge tvari u manjim udjelima. Upravo tvari koje pčele svojom aktivnošću unose u med i koje se u medu nalaze u relativno malim udjelima čine med posebnim i vrijednim proizvodom. Med, kao uostalom i brojni drugi prehrambeni proizvodi, zbog cijene ali i zbog dostupnosti, odnosno povećanom potražnjom, podložni su patvorenju. Za patvorenje meda danas se koriste različita sredstva, ali najčešće se spominju invertni šećer, škrobni sirupi, saharoza, melasa i slično, zbog sličnosti nekim svojstvima, dostupnosti i cijeni. Osim toga, na tržištu se pojavljuje i na druge načine patvoren med, što predstavlja problem kako kupcima tako i proizvođačima meda. Danas su u cilju utvrđivanja patvorenja hrane, time i meda, razvijene brojne metode. Cilj ovoga rada je ukazati na najčešće metode patvorenja meda i dati pregled metoda koje se koriste za utvrđivanje patvorenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek