Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831959

Kvaliteta i patvorenje meda


Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Kvaliteta i patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 2-2 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 831959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta i patvorenje meda
(Quality and adulteration of honey)

Autori
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat - Tuzla : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016, 2-2

Skup
Prvi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.07.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kvaliteta; patvorenje; med
(quality; adulteration; honey)

Sažetak
Med predstavlja vrlo složen sustav koji zauzima posebno mjesto u različitim kulturama u povijesti čovječanstva gdje je korišten kao hrana i kao lijek. Sastav i svojstva meda ovise o brojnim čimbenicima, prije svega o biljnim vrstama, klimatskim uvjetima, uvjetima okoliša i dr., a općenito ga čine ugljikohidrati, voda, proteini, aminokiseline, enzimi, vitamini, minerali, tvari arome i brojne druge tvari u manjim udjelima. Upravo tvari koje pčele svojom aktivnošću unose u med i koje se u medu nalaze u relativno malim udjelima čine med posebnim i vrijednim proizvodom. Med, kao uostalom i brojni drugi prehrambeni proizvodi, zbog cijene ali i zbog dostupnosti, odnosno povećanom potražnjom, podložni su patvorenju. Za patvorenje meda danas se koriste različita sredstva, ali najčešće se spominju invertni šećer, škrobni sirupi, saharoza, melasa i slično, zbog sličnosti nekim svojstvima, dostupnosti i cijeni. Osim toga, na tržištu se pojavljuje i na druge načine patvoren med, što predstavlja problem kako kupcima tako i proizvođačima meda. Danas su u cilju utvrđivanja patvorenja hrane, time i meda, razvijene brojne metode. Cilj ovoga rada je ukazati na najčešće metode patvorenja meda i dati pregled metoda koje se koriste za utvrđivanje patvorenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica
Kvaliteta i patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2016. str. 2-2 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Šubarić, D., Jozinović, A., Babić, J. & Ačkar, Đ. (2016) Kvaliteta i patvorenje meda. U: Jašić, M. (ur.)Zbornik radova i sažetaka sa kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI".
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {2-2}, keywords = {kvaliteta, patvorenje, med}, title = {Kvaliteta i patvorenje meda}, keyword = {kvaliteta, patvorenje, med}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica}, editor = {Ja\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {2-2}, keywords = {quality, adulteration, honey}, title = {Quality and adulteration of honey}, keyword = {quality, adulteration, honey}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font