Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831610

Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa


Kaić, Ana; Mioč, Boro
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa // Journal of central European agriculture, 17 (2016), 3; 856-873 doi:10.5513/JCEA01/17.3.1783 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 831610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa
(Fat tissue and fatty acid composition in lamb meat)

Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro

Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 17 (2016), 3; 856-873

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
janjad; masne kiseline; mast
(fat; fatty acids; lambs)

Sažetak
Meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti i zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. Ono je ujedno i glavni izvor masti u prehrani stanovništva te mu je zastupljenost u dnevnom meniju razvijenih zemalja velika. S obzirom da su potrošači sve više svjesni uloge masnog tkiva i masnih kiselina u zdravstvenom statusu njihovi zahtjevi su pri kupnji određenih vrsta mesa sve veći i podložni čestim promjenama. Pri tome je svakako važno navesti da sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu varira ovisno o brojnim čimbenicima među kojima se ističu genotip, dob životinje, spol, hranidba, način držanja i anatomska pozicija mišića. Stoga je cilj ovog rada bio opisati čimbenike koji mogu utjecati na sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu te njihovu povezanost sa zdravstvenim statusom potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Ana Kaić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Kaić, Ana; Mioč, Boro
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa // Journal of central European agriculture, 17 (2016), 3; 856-873 doi:10.5513/JCEA01/17.3.1783 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Kaić, A. & Mioč, B. (2016) Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa. Journal of central European agriculture, 17 (3), 856-873 doi:10.5513/JCEA01/17.3.1783.
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {856-873}, DOI = {10.5513/JCEA01/17.3.1783}, keywords = {janjad, masne kiseline, mast}, journal = {Journal of central European agriculture}, doi = {10.5513/JCEA01/17.3.1783}, volume = {17}, number = {3}, issn = {1332-9049}, title = {Masno tkivo i masnokiselinski sastav janje\'{c}eg mesa}, keyword = {janjad, masne kiseline, mast} }
@article{article, author = {Kai\'{c}, Ana and Mio\v{c}, Boro}, year = {2016}, pages = {856-873}, DOI = {10.5513/JCEA01/17.3.1783}, keywords = {fat, fatty acids, lambs}, journal = {Journal of central European agriculture}, doi = {10.5513/JCEA01/17.3.1783}, volume = {17}, number = {3}, issn = {1332-9049}, title = {Fat tissue and fatty acid composition in lamb meat}, keyword = {fat, fatty acids, lambs} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font