Pregled bibliografske jedinice broj: 831610
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa // Journal of central European agriculture, 17 (2016), 3; 856-873 doi:10.5513/JCEA01/17.3.1783 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 831610 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Masno tkivo i masnokiselinski sastav janjećeg mesa
(Fat tissue and fatty acid composition in lamb meat)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro
Izvornik
Journal of central European agriculture (1332-9049) 17
(2016), 3;
856-873
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
janjad; masne kiseline; mast
(fat; fatty acids; lambs)
Sažetak
Meso po svom nutritivnom sastavu spada u namirnice visoke hranjive vrijednosti i zauzima važno mjesto u ljudskoj prehrani. Ono je ujedno i glavni izvor masti u prehrani stanovništva te mu je zastupljenost u dnevnom meniju razvijenih zemalja velika. S obzirom da su potrošači sve više svjesni uloge masnog tkiva i masnih kiselina u zdravstvenom statusu njihovi zahtjevi su pri kupnji određenih vrsta mesa sve veći i podložni čestim promjenama. Pri tome je svakako važno navesti da sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu varira ovisno o brojnim čimbenicima među kojima se ističu genotip, dob životinje, spol, hranidba, način držanja i anatomska pozicija mišića. Stoga je cilj ovog rada bio opisati čimbenike koji mogu utjecati na sadržaj masnog tkiva i pojedinih masnih kiselina u janjećem mesu te njihovu povezanost sa zdravstvenim statusom potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus