Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831294

Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera


Leko, Ana
Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 831294 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera
(Influence of temperature on anthocyanins and antioxidant activity in pomegranate juice with sugar addition)

Autori
Leko, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
08.07

Godina
2016

Stranica
48

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
sok od šipka ; polifenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost
(pomegranate juice ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj temperature (40, 60, 80 i 100 °C) na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u soka od šipka s dodatkom šećera saharoze, trehaloze i maltoze u kolicini od 10%. Kao kontrolni uzorak korišten je termički netretiran sok od šipka bez dodatka šećera. Udio fenola u kontrolnom uzorku iznosio je 1234, 426 mg GAE/L. U termički tretiranom soku bez dodatka šećera nema značajnih razlika u udjelu fenola, osim pri temperaturi od 100 °C gdje udio opada. Uzorci sa saharozom i trehalozom imaju veći udio fenola pri 40, 60 i 80 °C, dok pri 100 °C udio opada u odnosu na kontrolni uzorak. Uzorci soka s dodatkom maltoze pokazuju veći udio fenola pri svim temperaturama u odnosu na kontrolni uzorak. Udio antocijana u kontrolnom uzorku iznosio je 111, 903 mg/L. U termički tretiranim uzorcima soka bez dodatka šećera udio opada s porastom temperature, s tim da na 100 °C udio antocijana znacajno opada, 74, 586 mg/L. Na 40 i 60 °C, uzorci s dodatkom šećera imaju veći udio antocijana, u odnosu na sok bez dodatka šecera na navedenim temperaturama. Povišenjem temperature na 80 °C pozitivan ucinak na udio antocijana dodatkom saharoze nije uočen, za razliku od dodatka trehaloze i maltoze, dok na 100 °C samo je u uzorcima s dodatkom maltoze utvrđen pozitivan utjecaj dodatka šećera na udio antocijana. Antioksiadativna aktivnost uvelike ovisi o primijenjenoj metodi i temperaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Leko Krhen (autor)

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leko, Ana
Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Leko, A. (2016) 'Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od šipka s dodatkom šecera', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Leko, Ana}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {sok od \v{s}ipka, polifenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj temperature na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u soku od \v{s}ipka s dodatkom \v{s}ecera}, keyword = {sok od \v{s}ipka, polifenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Leko, Ana}, year = {2016}, pages = {48}, keywords = {pomegranate juice, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Influence of temperature on anthocyanins and antioxidant activity in pomegranate juice with sugar addition}, keyword = {pomegranate juice, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font