Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831290

Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera


Karamatić, Ivana
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 831290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera
(Influence of microwaves on content of anthocyanins and antioxidant activity of sour cherry puree with sugar addition)

Autori
Karamatić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
08.07

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Mirela Kopjar

Ključne riječi
kaša od višnje ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; antocijani
(sour cherry puree ; phenolic compounds ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
U ovom radu smo istraživali utjecaj mikrovalova na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje sa dodatkom šećera saharoze i trehaloze. Mjerenja su određena u kaši višnje nakon pripreme te je kaša skladištena 2 mjeseca na sobnoj temperaturi. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja udjela fenola. Udio antocijana se smanjuje nakon tretiranja pasterizacijom i mikrovalovima, a nakon stajanja kroz određeno vrijeme, najviši udio antocijana je kod kaše tretirane mikrovalovima s dodatkom trehaloze.FRAP metodom, izmjerena je najveća antioksidativna aktivnost. Primjenom DPPH metode nakon pripreme uzoraka je bila najviša u netretiranom uzorku, s dodatkom šećera i tretiranjem mikrovalovima vrijednost antioksidativne aktivnosti opada.Antioksidativna aktivnost mjerena ABTS metodom, nakon pripreme uzorka najveću vrijednost ima kaša tretirana pasterizacijom s dodatkom trehaloze a nakon skadištenja tijekom 2 mjeseca najveću vrijednost antioksidativne aktivnosti ima kaša tretirana mikrovalovima s dodatkom trehaloze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karamatić, Ivana
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Karamatić, I. (2016) 'Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karamati\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {ka\v{s}a od vi\v{s}nje, fenoli, antioksidativna aktivnost, antocijani}, title = {Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u ka\v{s}i od vi\v{s}nje s dodatkom \v{s}e\'{c}era}, keyword = {ka\v{s}a od vi\v{s}nje, fenoli, antioksidativna aktivnost, antocijani}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karamati\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {sour cherry puree, phenolic compounds, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Influence of microwaves on content of anthocyanins and antioxidant activity of sour cherry puree with sugar addition}, keyword = {sour cherry puree, phenolic compounds, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font