Pregled bibliografske jedinice broj: 831290
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s dodatkom šećera, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 831290 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikrovalova na udio antocijana i
antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje s
dodatkom šećera
(Influence of microwaves on content of
anthocyanins and antioxidant activity of sour
cherry puree with sugar addition)
Autori
Karamatić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
08.07
Godina
2016
Stranica
49
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
kaša od višnje ; fenoli ; antioksidativna aktivnost ; antocijani
(sour cherry puree ; phenolic compounds ; anthocyanins ; antioxidant activity)
Sažetak
U ovom radu smo istraživali utjecaj mikrovalova na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost u kaši od višnje sa dodatkom šećera saharoze i trehaloze. Mjerenja su određena u kaši višnje nakon pripreme te je kaša skladištena 2 mjeseca na sobnoj temperaturi. Tijekom skladištenja došlo je do smanjenja udjela fenola. Udio antocijana se smanjuje nakon tretiranja pasterizacijom i mikrovalovima, a nakon stajanja kroz određeno vrijeme, najviši udio antocijana je kod kaše tretirane mikrovalovima s dodatkom trehaloze.FRAP metodom, izmjerena je najveća antioksidativna aktivnost. Primjenom DPPH metode nakon pripreme uzoraka je bila najviša u netretiranom uzorku, s dodatkom šećera i tretiranjem mikrovalovima vrijednost antioksidativne aktivnosti opada.Antioksidativna aktivnost mjerena ABTS metodom, nakon pripreme uzorka najveću vrijednost ima kaša tretirana pasterizacijom s dodatkom trehaloze a nakon skadištenja tijekom 2 mjeseca najveću vrijednost antioksidativne aktivnosti ima kaša tretirana mikrovalovima s dodatkom trehaloze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)