Pregled bibliografske jedinice broj: 831287
Svojstva trehaloze i njena primjena u prehrambenoj industriji
Svojstva trehaloze i njena primjena u prehrambenoj industriji, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 831287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva trehaloze i njena primjena u prehrambenoj
industriji
(Properties of trehalose and its application in food
industry)
Autori
Vranić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
trehaloza ; trehalaza ; aroma ; boja ; tekstura ; kvaliteta prehrambenih proizvoda ; prehrambena industrija
(trehalose ; trehalaza ; flavour ; colour ; texture ; quality of food products ; food industry)
Sažetak
U ovom završnom radu opisana su svojstva trehaloze, njen metabolizam u ljudskom organizmu, utjecaj na pojedine sastojke hrane te moguća primjena u prehrambenoj industriji. Trehaloza je vrlo stabilan disaharid koji je sastavni dio ljudske prehrane od samih početaka ljudske vrste. Smanjenjem raznolikosti u prehrani smanjuje se i njen unos u ljudski organizam. Metabolizira se uz pomoć enzima trehalaze na unutrašnjoj stijenci tankog crijeva pri čemu se oslobađaju dvije molekule glukoze koje se apsorbiraju u krvotok. Intolerancija na trehalozu je zabilježena u vrlo malom broju slučajeva, a simptomi koji se javljaju su slični onima kod intolerancije na laktozu. Nakon uvođenja enzimskog postupka proizvodnje trehaloze i značajnog pada njene cijene omogućena je njena šira primjena kako u prehrambenoj tako i u drugim srodnim industrijama. Zahvaljujući njenoj izrazitoj stabilnosti, niskoj higroskopnosti, niskom intenzitetu slatkoće, stabilnosti pri povišenim temperaturama i skladištenju, ne sudjelovanju u Maillardovim reakcijama, nekariogenosti, smanjenju aktiviteta vode, smanjenju molekularne mobilnosti, imobilizaciji aktivnih krajeva molekula, stabilizaciji proteina, ugljikohidrata, masnih kiselina, teksture, tvari arome i boje te ostalim pozitivnim svojstvima može se izrazito doprinijeti kvaliteti različitih prehrambenih proizvoda. Značajnu primjenu pronašla je u proizvodnji pekarskih proizvoda, tvrdih bombona, žvakaćih guma i ostalih konditorskih proizvoda, zamrznutih proizvoda, napitaka i sl.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)