Pregled bibliografske jedinice broj: 831283
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih tvari, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 831283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidativna aktivnost modelnih otopina fenolnih
tvari
(Antioxidant activity of model solutions of phenolic
compounds)
Autori
Mikulinjak, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
06.10
Godina
2015
Stranica
21
Mentor
Mirela Kopjar
Ključne riječi
fenolne tvari ; antioksidativna aktivnost ; katehin ; kvercetin ; galna kiselina ; sinergijski efekt ; ABTS ; DPPH ; FRAP metode
(phenolic substances ; antioxidant activity ; catechin ; quercetin ; gallic acid ; synergistic effect ; ABTS ; DPPH ; FRAP methods)
Sažetak
U ovom radu ispitivalo se antioksidativno djelovanje otopina triju fenolnih tvari: katehina, kvercetina i galne kiseline. Antioksidativna aktivnost određena je ABTS, DPPH i FRAP metodom. Za svaku metodu bila su pripremljena 6 uzorka: tri pojedinačne otopine fenolnih tvari (otopina katehina, otopina kvercetina, otopina galne kiseline) i tri kombinirane otopine fenolnih tvari (otopina katehina i kvercetina, otopina katehina i galne kiseline, otopina katehina, kvercetina i galne kiseline). Razlog kombiniranja fenolnih tvari je ispitati postoji li sinergijski efekt antioksidativnog djelovanja. Utvrđeno je da najveću antioksidativnu aktivnost određenu ABTS, DPPH i FRAP metodom posjeduje otopina katehina, kvercetina i galne kiseline, dok najmanja vrijednost antioksidativne aktivnosti varira ovisno o metodi. Sinergijski efekt, kod svih tri metoda, pokazuje otopina katehina i galne kiseline. Otopina katehina i kvercetina ni u jednoj metodi ne pokazuje sinergijski efekt.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)