Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831279

Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku višnje


Fotez, Ana
Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 831279 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku višnje
(Infulence of trehalose and maltose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice)

Autori
Fotez, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.10

Godina
2015

Stranica
29

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
sok višnje ; trehaloza ; maltoza ; fenoli ; antocijani ; antioksidativna aktivnost
(sour cherry juice ; trehalose ; maltose ; phenols ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj trehaloze i maltoze u soku od višnje na udio fenola, flavonoida, antocijana, polimernu boju i antioksidativnu aktivnost. Mjerenja su provedena na uzorcima nakon pripreme i nakon skladištenja od 7 mjeseci na sobnoj temperaturi. Rezultati uzoraka s dodanim šećerima uspoređeni su s kontrolnim uzorkom odnosno sa sokom bez dodatka šećera. Fenolne tvari, flavonoidi i antocijani smanjuju se skladištenjem. Udio fenola i flavonoida u uzorcima s dodatkom šećera nakon pripreme, se je povećao u odnosu na kontrolni uzorak, a udio antocijana je bio isti. Tijekom skladištenja je došlo do degradacije fenolnih tvari. U uzorcima s dodatkom šećera, udio fenola je bio manji, a udio flavonoida i antocijana veći, u odnosu na kontrolni uzorak. Antioksidativna aktivnost mjerena je pomoću tri metode (ABTS, DPPH i FRAP). Antioksidativna aktivnost se smanjuje skladištenjem, s time da je u uzorcima s dodatkom šećera utvrđena veća antioksidativna aktivnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Fotez, Ana
Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Fotez, A. (2015) 'Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku višnje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotez, Ana}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {sok vi\v{s}nje, trehaloza, maltoza, fenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj dodatka trehaloze i maltoze na udio fenola i antocijana u soku vi\v{s}nje}, keyword = {sok vi\v{s}nje, trehaloza, maltoza, fenoli, antocijani, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotez, Ana}, year = {2015}, pages = {29}, keywords = {sour cherry juice, trehalose, maltose, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Infulence of trehalose and maltose on phenol and anthocyanin content in sour cherry juice}, keyword = {sour cherry juice, trehalose, maltose, phenols, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font