Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831277

Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje


Trtinjak, Ivona
Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 831277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje
(Influence of disaccharides on phenol and anthocyanin content in freeze-dried sour cherry puree)

Autori
Trtinjak, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
01.10

Godina
2015

Stranica
34

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
liofilizirana kaša višnje ; saharoza ; maltoza ; trehaloza ; antocijani ; polifenoli ; antioksidativna aktivnost
(freeze-dried sour cherry puree ; sucrose ; maltose ; trehalose ; anthocyanins ; polyphenols ; antioxidant activity)

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj dodatka različitih količina (5, 10 ili 20%) disaharida (saharoza, maltoza ili trehaloza) na udio fenola, antocijana i antioksidativnu aktivnost liofiliziranih kaša od višanja. Rezultati su uspoređivani s rezultatima za kontrolni uzorak odnosno s liofiliziranom kašom od višanja bez dodatka šećera. Najveći udio antocijana imao je kontrolni uzorak. S povećanjem udjela šećera došlo je do smanjenja udjela antocijana, osim u uzorku s dodatkom 20% maltoze koji je imao najveći udio antocijana od svih uzoraka s dodanim šećerom. Udio fenola je također bio najveći u kontrolnom uzorku a najmanji u uzorku s dodatkom 20% trehaloze. Antioksidativna aktivnost je određena primjenom ABTS, DPPH i FRAP metode. Vrijednosti dobivene primjenom ABTS metode su niže od vrijednosti dobivenih DPPH i FRAP metodama. Najveću antioksidativnu aktivnost primjenom navedenih metoda imao je uzorak s dodatkom 20% maltoze. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da interakcije unutar kompleksnog matriksa proizvoda utječu na udio fenolnih tvari i antioksidativnu aktivnost proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2013-11-6949 - Trehaloza: poboljšanje kvalitete proizvoda na bazi voća (TrehaMovement) (Kopjar, Mirela, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Trtinjak, Ivona
Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Trtinjak, I. (2015) 'Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim kašama višnje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Trtinjak, Ivona}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {liofilizirana ka\v{s}a vi\v{s}nje, saharoza, maltoza, trehaloza, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, title = {Utjecaj dodatka disaharida na udio fenola i antocijana u liofiliziranim ka\v{s}ama vi\v{s}nje}, keyword = {liofilizirana ka\v{s}a vi\v{s}nje, saharoza, maltoza, trehaloza, antocijani, polifenoli, antioksidativna aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Trtinjak, Ivona}, year = {2015}, pages = {34}, keywords = {freeze-dried sour cherry puree, sucrose, maltose, trehalose, anthocyanins, polyphenols, antioxidant activity}, title = {Influence of disaccharides on phenol and anthocyanin content in freeze-dried sour cherry puree}, keyword = {freeze-dried sour cherry puree, sucrose, maltose, trehalose, anthocyanins, polyphenols, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font