Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 831051

PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI


Sajko, Melita; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Levanić, Davor; Veronek, Jurica
PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI // ZDRAVSTVENE VEDE / Filej, Bojana (ur.).
Maribor: Alma Mater Europaea, 2016. str. 217-225 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 831051 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI
(DIET AND ATTITUDES OF STUDENTS IN THE PROGRESS OF CARDIOVASCULAR DISEASES)

Autori
Sajko, Melita ; Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Levanić, Davor ; Veronek, Jurica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
ZDRAVSTVENE VEDE / Filej, Bojana - Maribor : Alma Mater Europaea, 2016, 217-225

ISBN
978-961-6966-18-4

Skup
4. mednarodna znanstvena konferenca: Za človeka gre: družba in znanost v celostni skrbi za človeka

Mjesto i datum
Maribor, Slovenija, 11.03.2016. - 12.03.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kardiovaskularne bolesti ; nepravilna prehrana
(cardiovascular diseases ; incorrect diet)

Sažetak
Kardiovaskularne bolesti su u samom vrhu vodećeg uzroka smrti današnjice, pa i u Hrvatskoj. Povećani rizik za obolijevanje je u lošoj svakodnevnoj prehrani, lošim navikama i manjku fizičke aktivnosti. Metodologija: Istraživanje je provedeno putem ankete, s ciljem da se dobiju kvantificirani rezultati studenata o prehrambenim navikama i posljedicama istih. Postavljena hipoteza je da neadekvatno konzumiraju hranu i nisu svjesni svojih prehrambenih navika i posljedica. Rezultati: Broj anketiranih studenata je 134 u dobi od 18-33. Njih 22 žive sami, 89 s roditeljima i 23 s partnerom. Svaki dan doručkuje 46%, a dnevni unos tekućine više od 2 l, kao i manje od 2 l, je kod 50% ispitanika. Podaci pokazuju konzumaciju brze hrane, crvenog mesa, soli i pekarskih proizvoda više, a ribe, voća, povrća manje od preporuke u većine ispitanika. Zadnji obrok iza 18, 00 sati je kod 53% ispitanika. Rasprava: Rezultati potvrđuju hipotezu, a razlog takove prehrane 52% vidi u tome što im je najdostupnija i njih 31% smatra da takova prehrana doprinosi njihovom zdravlju, dok su 51% ipak zabrinuti zbog posljedica koje prehrana može imati na njihovo zdravlje. Dugotrajna neuravnotežena prehrana najčešće dovodi najprije do poremećaja (povišene masnoće i šećera), koji, ukoliko se prehrambene navike i način života ne promijene, dovode do pojave raznih bolesti, pa i kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Citiraj ovu publikaciju:

Sajko, Melita; Uršulin-Trstenjak, Natalija; Levanić, Davor; Veronek, Jurica
PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI // ZDRAVSTVENE VEDE / Filej, Bojana (ur.).
Maribor: Alma Mater Europaea, 2016. str. 217-225 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Sajko, M., Uršulin-Trstenjak, N., Levanić, D. & Veronek, J. (2016) PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI. U: Filej, B. (ur.)ZDRAVSTVENE VEDE.
@article{article, author = {Sajko, Melita and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Levani\'{c}, Davor and Veronek, Jurica}, editor = {Filej, B.}, year = {2016}, pages = {217-225}, keywords = {kardiovaskularne bolesti, nepravilna prehrana}, isbn = {978-961-6966-18-4}, title = {PREHRANA I STAVOVI STUDENATA U NASTAJANJU KARDIOVASKULARNIH BOLESTI}, keyword = {kardiovaskularne bolesti, nepravilna prehrana}, publisher = {Alma Mater Europaea}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }
@article{article, author = {Sajko, Melita and Ur\v{s}ulin-Trstenjak, Natalija and Levani\'{c}, Davor and Veronek, Jurica}, editor = {Filej, B.}, year = {2016}, pages = {217-225}, keywords = {cardiovascular diseases, incorrect diet}, isbn = {978-961-6966-18-4}, title = {DIET AND ATTITUDES OF STUDENTS IN THE PROGRESS OF CARDIOVASCULAR DISEASES}, keyword = {cardiovascular diseases, incorrect diet}, publisher = {Alma Mater Europaea}, publisherplace = {Maribor, Slovenija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font