Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830910

Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja


Balonek-Nikolić, Darija; Duvnjak, Petar; Klarić, Ivana; Margeta, Vladimir; Grčević, Manuela; Galović, Dalida
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja // Agriculture in nature and environment protection / Rašić, S., Mijić, P. (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije, 2016. str. 240-245 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 830910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja
(Meat oxidative stability of Hrvatica hens from free-range)

Autori
Balonek-Nikolić, Darija ; Duvnjak, Petar ; Klarić, Ivana ; Margeta, Vladimir ; Grčević, Manuela ; Galović, Dalida

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Agriculture in nature and environment protection / Rašić, S., Mijić, P. - Vukovar : Glas Slavonije, 2016, 240-245

Skup
9th international scientific/professional conference

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kokoš hrvatica ; slobodni uzgoj ; oksidacija lipida i proteina ; kvaliteta mesa
(Hrvatica hen ; free-range ; oxidation ; lipid ; protein ; meat quality)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi oksidativnu stabilnost mesa kokoši hrvatica te time pridonijeti boljem iskorištavanju genetskog potencijala u proizvodnim svojstvima te njezinom opstanku u slobodnom uzgoju. Razina nastalih produkata oksidacije lipida i proteina u mišićnom tkivu prsa i zabataka kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja značajno se razlikuje od rezultata prethodnih istraživanja na mesu pilića iz konvencionalnog uzgoja. Razina oksidacijskih produkata jače je izražena u mišićnom tkivu zabatka (TBARS 0, 29 mgMDA kg- 1mesa ; CP 1, 55 μmol/mgprot) u odnosu na mišno tkivo prsa (TBARS 0, 21 mgMDA kg-1mesa ; CP 0, 90 μmol/mgprot). Oksidativni status životinja iz slobodnog uzgoja je pod utjecajem intenzivne motoričke aktivnosti čime se povećava oksidativni metabolizam mišića i nastajanje slobodnih radikala. Međutim, dobiveni rezultati ovog istraživanja pokazuju da slobodni uzgoj nije prouzročio velike oksidacije u oba mišićna tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Balonek-Nikolić, Darija; Duvnjak, Petar; Klarić, Ivana; Margeta, Vladimir; Grčević, Manuela; Galović, Dalida
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja // Agriculture in nature and environment protection / Rašić, S., Mijić, P. (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije, 2016. str. 240-245 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Balonek-Nikolić, D., Duvnjak, P., Klarić, I., Margeta, V., Grčević, M. & Galović, D. (2016) Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja. U: Rašić, S., Mijić, P. (ur.)Agriculture in nature and environment protection.
@article{article, author = {Balonek-Nikoli\'{c}, Darija and Duvnjak, Petar and Klari\'{c}, Ivana and Margeta, Vladimir and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Galovi\'{c}, Dalida}, year = {2016}, pages = {240-245}, keywords = {koko\v{s} hrvatica, slobodni uzgoj, oksidacija lipida i proteina, kvaliteta mesa}, title = {Oksidativna stabilnost mesa koko\v{s}i hrvatica iz slobodnog uzgoja}, keyword = {koko\v{s} hrvatica, slobodni uzgoj, oksidacija lipida i proteina, kvaliteta mesa}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Balonek-Nikoli\'{c}, Darija and Duvnjak, Petar and Klari\'{c}, Ivana and Margeta, Vladimir and Gr\v{c}evi\'{c}, Manuela and Galovi\'{c}, Dalida}, year = {2016}, pages = {240-245}, keywords = {Hrvatica hen, free-range, oxidation, lipid, protein, meat quality}, title = {Meat oxidative stability of Hrvatica hens from free-range}, keyword = {Hrvatica hen, free-range, oxidation, lipid, protein, meat quality}, publisher = {Glas Slavonije}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font