Pregled bibliografske jedinice broj: 830910
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja // Agriculture in nature and environment protection / Rašić, S., Mijić, P. (ur.).
Vukovar: Glas Slavonije, 2016. str. 240-245 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 830910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidativna stabilnost mesa kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja
(Meat oxidative stability of Hrvatica hens from free-range)
Autori
Balonek-Nikolić, Darija ; Duvnjak, Petar ; Klarić, Ivana ; Margeta, Vladimir ; Grčević, Manuela ; Galović, Dalida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Agriculture in nature and environment protection
/ Rašić, S., Mijić, P. - Vukovar : Glas Slavonije, 2016, 240-245
Skup
9th international scientific/professional conference
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kokoš hrvatica ; slobodni uzgoj ; oksidacija lipida i proteina ; kvaliteta mesa
(Hrvatica hen ; free-range ; oxidation ; lipid ; protein ; meat quality)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi oksidativnu stabilnost mesa kokoši hrvatica te time pridonijeti boljem iskorištavanju genetskog potencijala u proizvodnim svojstvima te njezinom opstanku u slobodnom uzgoju. Razina nastalih produkata oksidacije lipida i proteina u mišićnom tkivu prsa i zabataka kokoši hrvatica iz slobodnog uzgoja značajno se razlikuje od rezultata prethodnih istraživanja na mesu pilića iz konvencionalnog uzgoja. Razina oksidacijskih produkata jače je izražena u mišićnom tkivu zabatka (TBARS 0, 29 mgMDA kg- 1mesa ; CP 1, 55 μmol/mgprot) u odnosu na mišno tkivo prsa (TBARS 0, 21 mgMDA kg-1mesa ; CP 0, 90 μmol/mgprot). Oksidativni status životinja iz slobodnog uzgoja je pod utjecajem intenzivne motoričke aktivnosti čime se povećava oksidativni metabolizam mišića i nastajanje slobodnih radikala. Međutim, dobiveni rezultati ovog istraživanja pokazuju da slobodni uzgoj nije prouzročio velike oksidacije u oba mišićna tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Prakatur
(autor)
Dalida Galović
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Manuela Košević
(autor)