Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830720

Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla


Jajčević, Antonija
Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 830720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla
(Possibility and justification of protection of cheese škripavac with geographical indications)

Autori
Jajčević, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2016

Stranica
39

Mentor
Marija Cerjak

Ključne riječi
zemljopisne oznake; lički sir škripavac; anketa; intervju
(Protected Geographical Indication; Lika cheese Škripavac; survey; interview)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati mogućnost i opravdanost zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla. Provedena su tri istraživanja s proizvođačima sira, s potrošačima te s predstavnicima obrazovnih i savjetodavnih institucija i lokalnog LAG-a. Istraživanja su pokazala da je polovica ispitanih proizvođača spremna na udruživanje u cilju zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla, dok bi se čak 80% ispitanih bilo spremno držati pravila propisanih specifikacijom o proizvodnji koji bi bio donesen. U cilju zaštite, proizvođači imaju potporu za savjetima savjetodavne službe, fakulteta i Lokalne akcijske grupe Lika. Oko dvije trećine ispitanih potrošača smatra da je lički sir škripavac autohtoni proizvod, te pozitivno gledaju na zaštitu ličkog sira škripavca. Na temelju rezultata istraživanja dokazano je da postoji mogućnost i opravdanost zaštite ličkog sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jajčević, Antonija
Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jajčević, A. (2016) 'Mogućnost i opravdanost zaštite sira škripavca oznakom zemljopisnog podrijetla', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaj\v{c}evi\'{c}, Antonija}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {zemljopisne oznake, li\v{c}ki sir \v{s}kripavac, anketa, intervju}, title = {Mogu\'{c}nost i opravdanost za\v{s}tite sira \v{s}kripavca oznakom zemljopisnog podrijetla}, keyword = {zemljopisne oznake, li\v{c}ki sir \v{s}kripavac, anketa, intervju}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jaj\v{c}evi\'{c}, Antonija}, year = {2016}, pages = {39}, keywords = {Protected Geographical Indication, Lika cheese \v{S}kripavac, survey, interview}, title = {Possibility and justification of protection of cheese \v{s}kripavac with geographical indications}, keyword = {Protected Geographical Indication, Lika cheese \v{S}kripavac, survey, interview}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font