Pregled bibliografske jedinice broj: 830701
Značaj buče u humanoj prehrani
Značaj buče u humanoj prehrani, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 830701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj buče u humanoj prehrani
(Significance of pumpkin in human diet)
Autori
Marek, Hana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.07
Godina
2016
Stranica
38
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
buča ; karotenoidi ; vlakna ; ulje ; dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; karcinom ; tjelesna masa
(pumpkin ; carotenoids ; fibers ; oil ; diabetes ; cardiovascular diseases ; carcinoma ; body mass)
Sažetak
Zbog užurbanog života i velike količine stresa ljudi se bore s kroničnim oboljenjima poput kardiovaskularnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, srčani i moždani udar), malignih bolesti poput raka dojke, te debljine i pretilosti koje same po sebi mogu biti uzrok dijabetesu i srčanim oboljenjima. U ovom radu donosi se značaj buče u prehrani čovjeka te se navode aktivni sastojci te biljke. Buča sadrži veliku količinu karotenoida koji su prepoznati kao antioksidativne tvari koje pomažu u prevenciji karcinoma, ateroskleroze te benigne hiperplazije prostate. Pored karotenoida, velika koncentracija tokoferola, vlakana i nezasićenih masnih kiselina u bučinom mesu i sjemenkama omogućuje olakšanje problema s probavom i smanjuje kolesterol u krvi. Ulje bučinih sjemenki također ima i hipoglikemijski učinak. Zbog obilja hranjivih sastojaka, esencijalnih aminokiselina, pektina i ostalih vlakana buča je pogodna za korištenje u pekarstvu i tjesteničaratvu te proizvodnji hrane za dojenčad. Mala kalorijska vrijednost omogućuje i pogodnost korištenja u svakodnevnoj prehrani radi regulacije tjelesne mase ili smanjenja tjelesne mase. Velika količina magnezija, selena, mangana, cinka, fosfora, kalija i kalcija pomaže u normalnom funkcioniranju enzima u metabolizmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)