Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 830701

Značaj buče u humanoj prehrani


Marek, Hana
Značaj buče u humanoj prehrani, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 830701 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj buče u humanoj prehrani
(Significance of pumpkin in human diet)

Autori
Marek, Hana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.07

Godina
2016

Stranica
38

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
buča ; karotenoidi ; vlakna ; ulje ; dijabetes ; kardiovaskularne bolesti ; karcinom ; tjelesna masa
(pumpkin ; carotenoids ; fibers ; oil ; diabetes ; cardiovascular diseases ; carcinoma ; body mass)

Sažetak
Zbog užurbanog života i velike količine stresa ljudi se bore s kroničnim oboljenjima poput kardiovaskularnih bolesti (hipertenzija, dijabetes, srčani i moždani udar), malignih bolesti poput raka dojke, te debljine i pretilosti koje same po sebi mogu biti uzrok dijabetesu i srčanim oboljenjima. U ovom radu donosi se značaj buče u prehrani čovjeka te se navode aktivni sastojci te biljke. Buča sadrži veliku količinu karotenoida koji su prepoznati kao antioksidativne tvari koje pomažu u prevenciji karcinoma, ateroskleroze te benigne hiperplazije prostate. Pored karotenoida, velika koncentracija tokoferola, vlakana i nezasićenih masnih kiselina u bučinom mesu i sjemenkama omogućuje olakšanje problema s probavom i smanjuje kolesterol u krvi. Ulje bučinih sjemenki također ima i hipoglikemijski učinak. Zbog obilja hranjivih sastojaka, esencijalnih aminokiselina, pektina i ostalih vlakana buča je pogodna za korištenje u pekarstvu i tjesteničaratvu te proizvodnji hrane za dojenčad. Mala kalorijska vrijednost omogućuje i pogodnost korištenja u svakodnevnoj prehrani radi regulacije tjelesne mase ili smanjenja tjelesne mase. Velika količina magnezija, selena, mangana, cinka, fosfora, kalija i kalcija pomaže u normalnom funkcioniranju enzima u metabolizmu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marek, Hana
Značaj buče u humanoj prehrani, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marek, H. (2016) 'Značaj buče u humanoj prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marek, Hana}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {bu\v{c}a, karotenoidi, vlakna, ulje, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, karcinom, tjelesna masa}, title = {Zna\v{c}aj bu\v{c}e u humanoj prehrani}, keyword = {bu\v{c}a, karotenoidi, vlakna, ulje, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, karcinom, tjelesna masa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marek, Hana}, year = {2016}, pages = {38}, keywords = {pumpkin, carotenoids, fibers, oil, diabetes, cardiovascular diseases, carcinoma, body mass}, title = {Significance of pumpkin in human diet}, keyword = {pumpkin, carotenoids, fibers, oil, diabetes, cardiovascular diseases, carcinoma, body mass}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font