Pregled bibliografske jedinice broj: 83030
O maslinarstvu otoka Rave
O maslinarstvu otoka Rave // Zadarska smotra, 4-6 (1998), 339-352 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 83030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
O maslinarstvu otoka Rave
(About Olive cultivation on Rava island)
Autori
Faričić, Josip
Izvornik
Zadarska smotra (1330-4577) 4-6
(1998);
339-352
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
maslinarstvo; otok Rava
(olive cultivation; Rava island)
Sažetak
Maslinarstvo je jedna od najvažnijih gospodarskih djelatnosti na otoku Ravi. Uzgajaju se uglavnom domaće sorte orkule, drobnjače i hrambučele. Kalendra radova u maslinicima povezan je s godišnjim vegetacijskim razvojem stabla i ploda masline. Uz osonovne radnje, koje su gotovo identične na cijelom Sredozemlju pa tako i na hrvatskom tlu, ravski maslinari primjenjuju i posebne tradicionalne metode uzgoja maslina te berbe plodova i proizvodnje maslinovog ulja. Berba se maslina sastoji od podabiranja, prikupljanja plodova koji su pali na tlo, i češanja, ručne berbe plodova sa stabala. Plodovi se maslina do obrade čuvaju u maštelima, velikim drvenim posudama, i to u moru. Proizvodnja maslinovog ulja odvija se u torkulima, starim uljarama. U ravskim torkulima sačuvan je strai način obrade, s time što su mlin i tijesak elektrificirani. Dobiveno maslinovo ulje čuva se u kamenicama, velikim kamenim posudama. Vrlo je cijenjeno pa ga danas kupuju i strani turisti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geografija