Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828959

KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING


Malnar, Maja
KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 828959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING
(QUALITY OF PLUM SPIRIT PRODUCED OF NEW PLUM VARIETY TOP KING)

Autori
Malnar, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
66

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
šljivovica; Bistrica; Top King; spojevi arome; destilati
(plum spirit; Bistrica; Top King; aroma compounds; distillates)

Sažetak
Šljiva (lat. Prunus domestica) je voće koje se najviše upotrebljava za proizvodnju rakije u Republici Hrvatskoj. Cilj ovoga rada bio je proizvodnja i usporedba rakije šljivovice od dvije vrste šljiva, najčešće upotrebljavane sorte Bistrice i nove sorte Top King, spontanom i dirigiranom alkoholnom fermentacijom pri 30⁰C, analizirati hlapljive spojeve u prefermentiranim kominama i proizvedenim destilatima te na temelju dobivenih rezultata odrediti razliku u kvaliteti istih. Destilacija je provedena u šaržnom laboratorijskom kotlu uz presijecanje frakcija u kojima su određivane koncentracije 15 hlapljivih spojeva sekundarne arome primjenom plinskog kromatografa s plamenoionizacijskim detektorom (GC-FID). Veći prinos alkohola ostvaren je u spontano i dirigirano prefermentiranim kominama šljive Bistrice u odnosu na prefermentirane komine šljive Top King. S druge strane s obzirom na izmjerenu koncentraciju estera, koji doprinose ugodnom mirisu i okusu dobivenih rakija, kvalitetniji destilati su proizvedeni iz prefermentiranih komina šljive Top King.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Mrvčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Malnar, Maja
KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Malnar, M. (2016) 'KVALITETA RAKIJE ŠLJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE ŠLJIVE TOP KING', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Malnar, Maja}, year = {2016}, pages = {66}, keywords = {\v{s}ljivovica, Bistrica, Top King, spojevi arome, destilati}, title = {KVALITETA RAKIJE \v{S}LJIVOVICE PROIZVEDENE OD NOVE SORTE \v{S}LJIVE TOP KING}, keyword = {\v{s}ljivovica, Bistrica, Top King, spojevi arome, destilati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Malnar, Maja}, year = {2016}, pages = {66}, keywords = {plum spirit, Bistrica, Top King, aroma compounds, distillates}, title = {QUALITY OF PLUM SPIRIT PRODUCED OF NEW PLUM VARIETY TOP KING}, keyword = {plum spirit, Bistrica, Top King, aroma compounds, distillates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font