Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828794

Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji


Aljinović, Dajana
Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 828794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji
(Phytochemical characteristics and aplication of honey in pharmacognosy : diploma thesis)

Autori
Aljinović, Dajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
Podatak o recenziji nije dostupan

Godina
2015

Stranica
82

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
med; farmakognozija; DPPH metoda; FRAP metoda
(honey; FRAP method; DPPH method; pharmakognosy)

Sažetak
Med je prirodni zaslaĎivač poznat u cijelom svijetu. Osim kao prirodno sladilo, već od davnih vremena, med je prepoznat kao ljekovito sredstvo. Fitokemikalije potječu iz biljaka s kojih pčele skupljaju nektar ili mednu rosu, a dokazano je kako mnoge od njih mogu povoljno utjecati na zdravlje. Antioksidansi prisutni u medu mogu biti enzimski (katalaza, glukoza-oksidaza) i neenzimski (organske kiseline, produkti Maillardovih reakcija, aminokiseline, proteini, flavonoidi, fenoli, vitamin E, vitamin C, karoteonidi). Flavonoidi najčešće prisutni u medu su pinocembrin, apigenin, kemferol, kvercetin, galangin, krizin, pinobanksin, luteolin i hesperitin. Med ima raznolike biološke učinke i terapijsku primjenu: antimikrobni učinak (djeluje na širok spektar bakterija, uključujući i neke multirezistentne sojeve, a učinkovit je i kod mikoza), zacjeljivanje rana, koristi se u gastroenterologiji kao prebiotik, kod ulkusa i gastritisa, kao sredstvo za rehidraciju kod akutnog gastroenteritisa kod djece, sportašima sluţi kao brz izvor energije, kod dijabetesa smanjuje rizik od komplikacija bolesti, pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, učinkovit je kod stomatitisa i drugih oralnih lezija, koristi se kod različitih očnih infekcija, pronalazi primjenu i u onkologiji. Med se moţe koristiti i za smanjenje kašlja, kod prehlade, gripe i dr.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-8547 - Istraživaje prirodnih spojeva i aroma: kemijsko profiliranje i otkrivanje potecijala (NaPro-Flav) (Jerković, Igor, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Igor Jerković (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Aljinović, Dajana
Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu, Split
Aljinović, D. (2015) 'Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Medicinski fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Aljinovi\'{c}, Dajana}, year = {2015}, pages = {82}, keywords = {med, farmakognozija, DPPH metoda, FRAP metoda}, title = {Fitokemijske karakteristike i primjena meda u farmakognoziji}, keyword = {med, farmakognozija, DPPH metoda, FRAP metoda}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Aljinovi\'{c}, Dajana}, year = {2015}, pages = {82}, keywords = {honey, FRAP method, DPPH method, pharmakognosy}, title = {Phytochemical characteristics and aplication of honey in pharmacognosy : diploma thesis}, keyword = {honey, FRAP method, DPPH method, pharmakognosy}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font