Pregled bibliografske jedinice broj: 828656
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 828656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata
(Microorganisms for fermentation of lignocellulosic hydrolisates)
Autori
Tolvajčić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2016
Stranica
84
Mentor
Petravić Tominac, Vlatka
Ključne riječi
lignoceluloza; mikroorganizmi; heksoze; pentoze
(lignocellulose; microorganisms; hexoses; pentoses)
Sažetak
Velika količina lignoceluloznog otpada, kojeg čine uglavnom celuloza, hemiceluloza i lignin, nastaju u šumarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Lignoceluloza je jeftina, ali i kompleksna obnovljiva sirovina koja se može prevesti u razne visokovrijedne biotehnološke proizvode. Da bi se iskoristio potencijal lignoceluloze potrebno je primijeniti prikladne metode predobrade. Lignocelulozni hidrolizati su složene smjese heksoza i pentoza te drugih spojeva od kojih neki mogu djelovati kao inhibitori fermentacije. Optimalni radni mikroorganizam trebao bi fermentirati pentoze i heksoze pri čemu se preferira da ih troši istodobno. Također bi trebao imati visoku toleranciju prema inhibitorima i produktima fermentacije, biti otporan na mikrobiološke kontaminacije te postizati visoku produktivnost i prinos proizvoda. Uz to, trebao bi tolerirati visoke temperature i niske pH-vrijednosti kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Poželjno je da radni mikroorganizam posjeduje i izlučuje celulolitičke i hemicelulolitičke enzime. Ova svojstva mogu biti prirodno prisutna u mikroorganizmu ili se mogu postići primjenom metoda genetičkog inženjerstva. U ovom radu dan je pregled prokariotskih i eukariotskih mikroorganizama koji su istraživani za dobivanje etanola, ali i nekih drugih ekonomski važnih proizvoda koji se mogu dobiti biotehnološkom preradom lignoceluloznih sirovina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
9158
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vlatka Petravić Tominac
(mentor)