Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828656

Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata


Tolvajčić, Martina
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 828656 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata
(Microorganisms for fermentation of lignocellulosic hydrolisates)

Autori
Tolvajčić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2016

Stranica
84

Mentor
Petravić Tominac, Vlatka

Ključne riječi
lignoceluloza; mikroorganizmi; heksoze; pentoze
(lignocellulose; microorganisms; hexoses; pentoses)

Sažetak
Velika količina lignoceluloznog otpada, kojeg čine uglavnom celuloza, hemiceluloza i lignin, nastaju u šumarstvu, poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Lignoceluloza je jeftina, ali i kompleksna obnovljiva sirovina koja se može prevesti u razne visokovrijedne biotehnološke proizvode. Da bi se iskoristio potencijal lignoceluloze potrebno je primijeniti prikladne metode predobrade. Lignocelulozni hidrolizati su složene smjese heksoza i pentoza te drugih spojeva od kojih neki mogu djelovati kao inhibitori fermentacije. Optimalni radni mikroorganizam trebao bi fermentirati pentoze i heksoze pri čemu se preferira da ih troši istodobno. Također bi trebao imati visoku toleranciju prema inhibitorima i produktima fermentacije, biti otporan na mikrobiološke kontaminacije te postizati visoku produktivnost i prinos proizvoda. Uz to, trebao bi tolerirati visoke temperature i niske pH-vrijednosti kako bi se smanjio rizik od kontaminacije. Poželjno je da radni mikroorganizam posjeduje i izlučuje celulolitičke i hemicelulolitičke enzime. Ova svojstva mogu biti prirodno prisutna u mikroorganizmu ili se mogu postići primjenom metoda genetičkog inženjerstva. U ovom radu dan je pregled prokariotskih i eukariotskih mikroorganizama koji su istraživani za dobivanje etanola, ali i nekih drugih ekonomski važnih proizvoda koji se mogu dobiti biotehnološkom preradom lignoceluloznih sirovina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
9158

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vlatka Petravić Tominac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolvajčić, Martina
Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tolvajčić, M. (2016) 'Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tolvaj\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2016}, pages = {84}, keywords = {lignoceluloza, mikroorganizmi, heksoze, pentoze}, title = {Mikroorganizmi za fermentaciju lignoceluloznih hidrolizata}, keyword = {lignoceluloza, mikroorganizmi, heksoze, pentoze}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tolvaj\v{c}i\'{c}, Martina}, year = {2016}, pages = {84}, keywords = {lignocellulose, microorganisms, hexoses, pentoses}, title = {Microorganisms for fermentation of lignocellulosic hydrolisates}, keyword = {lignocellulose, microorganisms, hexoses, pentoses}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font