Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828560

Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha


Kišić, Petra
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 828560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha
(Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of aldehydes and ketones in the samples of gluten-free bread)

Autori
Kišić, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2016

Stranica
62

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
aldehidi i ketoni; bezglutenski kruh; HS-SPME/GC-MS; optimizacija; validacija
(aldehydes and ketones; gluten-free bread; HS-SPME/GC-MS; optimization; validation)

Sažetak
Danas je sve veća potražnja za bezglutenskim proizvodima, što zbog lošeg zdravstvenog stanja svjetske populacije, a što zbog pomodarstva takvog oblika prehrane. Iz tog razloga potrebno je poboljšati senzorske osobine bezglutenskih proizvoda, posebice njihov aromatski profil. Stoga, je u ovom radu provedena optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje 19 spojeva arome, aldehida i ketona, u uzorcima bezglutenskog kruha. Optimizacija mikroekstrakcije obuhvaćala je ispitivanje utjecaja temperature (40, 50 i 60 oC) i vremena trajanja ekstrakcije (30, 45 i 60 minuta) na količinu ekstrahiranih spojeva. Validacija metode provedena je pri definiranim optimalnim uvjetima ekstrakcije, pri čemu su ključni validacijski parametri bili selektivnost, linearnost, preciznost, granica detekcije i granica kvantifikacije. Temperatura 60 oC i vrijeme 60 minuta pokazali su se optimalnim uvjetima za provođenje mikroekstrakcije ciljanih spojeva. Rezultati provedenih validacijskih eksperimenata dokazali su da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja, precizna i osjetljiva pri određivanju svih ciljanih spojeva. Budući da su zadovoljeni svi postavljeni kriteriji prihvatljivosti, može se zaključiti da je optimizirana HS-SPME/GC-MS metoda prikladna za određivanje aldehida i ketona u bezglutenskom kruhu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kišić, Petra
Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kišić, P. (2016) 'Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za određivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\v{s}i\'{c}, Petra}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {aldehidi i ketoni, bezglutenski kruh, HS-SPME/GC-MS, optimizacija, validacija}, title = {Optimizacija i validacija HS-SPME/GC-MS metode za odre\djivanje aldehida i ketona u uzorcima bezglutenskog kruha}, keyword = {aldehidi i ketoni, bezglutenski kruh, HS-SPME/GC-MS, optimizacija, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ki\v{s}i\'{c}, Petra}, year = {2016}, pages = {62}, keywords = {aldehydes and ketones, gluten-free bread, HS-SPME/GC-MS, optimization, validation}, title = {Optimization and validation of HS-SPME/GC-MS method for the determination of aldehydes and ketones in the samples of gluten-free bread}, keyword = {aldehydes and ketones, gluten-free bread, HS-SPME/GC-MS, optimization, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font