Pregled bibliografske jedinice broj: 828551
Odnosi suhe tvari ekstrakata ljekovitog bilja, električne vodljivosti i ukupnih otopljenih tvari
Odnosi suhe tvari ekstrakata ljekovitog bilja, električne vodljivosti i ukupnih otopljenih tvari // Knjiga sažetaka s radionice u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)" / Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016. str. 28-28 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 828551 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnosi suhe tvari ekstrakata ljekovitog bilja, električne vodljivosti i ukupnih otopljenih tvari
(Correlations between dry matter of medicinal plants water extracts, electrical conductivity and total dissolved solids)
Autori
Jakelić, Marija ; Benković, Maja ; Valinger, Davor ; Jurina, Tamara ; Jurinjak Tušek, Ana ; Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s radionice u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
/ Jurina, Tamara ; Valinger, Davor ; Benković, Maja ; Tušek Jurinjak, Ana ; Belščak Cvitanović, Ana - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2016, 28-28
ISBN
978-953-6893-05-8
Skup
Radionica u sklopu projekta "Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.06.2016. - 10.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ljekovito bilje; suha tvar; elektična vodljivost; ukupne otopljene tvari
(medical plants; dray matter; electrical conductivity; total dissolved solids)
Sažetak
Električna vodljivost ili konduktivitet (EC) predstavlja sposobnost otopine da provodi električnu struju i sve se češće upotrebljava u prehrambenoj industriji. Navedena metoda omogućuje praćenje količine otopljenih tvari koje doprinose promjeni vodljivosti suspenzije. Najčešći primjeri primjene metode u prehrambenoj industriji su praćenje EC kod procesa vrenja (fermentacije) mliječnih proizvoda kako bi se utvrdilo vrijeme kraja vrenja (stabilizacija EC-a) te praćenja kakvoće meda i bijelog šećera kod kojih je EC metoda uvrštena i u službene pravilnike. Svi ioni prisutni u otopinama pridonose toku struje kroz senzor te na taj način pridonose mjerenju konduktiviteta. Konduktivitet se može koristiti kao mjera koncentracije iona prisutnih u uzorku. U vodenim otopinama su ukupne otopljene tvari (engl. total dissolved solids, TDS) većinom prisutne kao ioni te se i one mogu mjeriti preko električne vodljivosti. U ovom radu je praćena električna vodljivost, ukupne otopljene tvari i udio suhe tvari vodenih otopina koje su pripremane od različitog ljekovitog bilja (kadulja, lavanda, lipa, majčina dušica, melisa, neven). Uvjeti pripreme vodenih ekstrakata ljekovitog bilja su bili sljedeći: tretman 1 (T1): zagrijavanje na 40 °C, tijekom 90 minuta, miješanjem pri brzini od 450 okretaja u minuti te tretman 2 (T2): zagrijavanje na 80 °C, tijekom 60 minuta, miješanjem pri brzini od 250 okretaja u minuti. Promjene vodljivosti, ukupne otopljene tvari i udio suhe tvari vodenih ekstrakata rezultat su različitih uvjeta pripreme. Cilj ovog rada je utvrditi povezanost promatranih parametara pri različitim tretmanima te utvrditi postoji li isti trend pri različitim uvjetima. Suha tvar je uobičajeno u korelaciji sa ukupno otopljenim tvarima a literatura pokazuje kako korelacija suhe tvari sa otopljenim tvarima u vodi ukazuje na čistoću ispitivanog uzorka, u ovom slučaju ljekovitog bilja. Svi ispitani ekstrakti ljekovitog bilja pokazuju isti trend promjene električne vodljivosti i TDS-a koje s povećanjem temperature rastu, osim kod ekstrakta lipe, gdje je vodljivost manja pri višoj temperaturi. Kod svih ispitanih ekstrakata, neovisno o tretmanu, izmjerena suha tvar je u pozitivnoj korelaciji sa EC i TDS. Koeficijentom determinacije utvrđena je čvrsta veza suhe tvari i vodljivosti (R2T1 = 0, 86 ; R2T2 = 0, 85) te suhe tvari i ukupnih otopljenih tvari (R2T1 = 0, 83 ; R2T2 = 0, 89).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
Ovaj rad doprinos je projektu „Primjena mikroreaktora u praćenju antioksidacijske aktivnosti samoniklog bilja (MICRO-AA)“, projektni broj HR.3.2.01-0069, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda (ESF) putem Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tamara Jurina
(autor)
Maja Benković
(autor)
Davor Valinger
(autor)
Ana Jurinjak Tušek
(autor)
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(autor)