Pregled bibliografske jedinice broj: 828539
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima // Sjemenarstvo, 26 (2009), 1-2; 5-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 828539 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj bjelančevina i urod zrna genotipova jarog ječma u različitim proizvodnim uvjetima
(Protein content and grain yield of spring barley genotypes in different environmental conditions)
Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario ; Abičić, Ivan ; Duvnjak, Vinko, Lenart, Lidija, Guberac, Vlado
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 26
(2009), 1-2;
5-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
jari ječam ; sorta ; urod zrna ; količina bjelančevina ; model AMMI
(spring barley ; variety ; grain yield ; protein content ; AMMI)
Sažetak
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) istraživan je interakcijski učinak sorte i okoline na urod zrna i količinu bjelančevina u zrnu modelima AMMI1 i AMMI2. Analizom varijance utvrđeni su značajni učinci godine i sorte na urod zrna, dok su učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte značajno utjecali na sadržaj bjelančevina. Interakcijski učinci dokazani su za urod zrna (godina x lokacija, godina x lokacija x norma sjetve i godina x sorta), te za sadržaj bjelančevina (godina x lokacija, godina x norma sjetve i godina x sorta). Sorta Matej ostvarila je najviši urod zrna u provedenim istraživanjima, uz nizak interakcijski skor IPCA1, a što ukazuje na visoku adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje. Na biplotu se uočava povezanost ove sorte s uvjetima proizvodnje lokacije Nova Gradiška - 2005. Sorta Scarlet, uz urod zrna na razini prosjeka pokusa, vrlo visokog je interakcijskog skora IPCA1, a što ukazuje na nižu adaptabilnost ove sorte uvjetima proizvodnje (lokacijegodine) u provedenim istraživanjima. Sorte Fran i Scarlett, su sorte koje se odlikuju nižim sadržajem bjelančevina, a u provedenim istraživanjima sorta Scarlett je imala viši interakcijski skor IPCA1, a sorta Fran niži interakcijski skor IPCA 1. Na biplotu modela AMMI2 uočava se velika udaljenost sorti Astor, Matej i Scarlett od ishodišta, što upućuje na nestabilnost ovih sorti za svojstvo sadržaja bjelančevina te na značajan specifičan učinak okolišnih uvjeta na sadržaj bjelančevina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Alojzije Lalić
(autor)
Josip Kovačević
(autor)
Dario Novoselović
(autor)
Vinko Duvnjak
(autor)
Gordana Šimić
(autor)
Ivan Abičić
(autor)