Pregled bibliografske jedinice broj: 82841
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // Krmiva, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 82841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
(Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs)
Autori
Mužic, Stjepan
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 38
(1996), 6;
313-317
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
kokoši; hranidba; kakvoća jaja
(layers; nutrition; quality eggs)
Sažetak
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaen i dekoza pentaen kiseline (omega-3 masne kiseline) povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude ppotrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. ugradjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici morskih mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoiso-kapronske kiseline u hrani za kokoši nesilice.
Izvorni jezik
Hrvatski