Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 82841

Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja


Mužic, Stjepan
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // Krmiva, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 82841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
(Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs)

Autori
Mužic, Stjepan

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 38 (1996), 6; 313-317

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kokoši; hranidba; kakvoća jaja
(layers; nutrition; quality eggs)

Sažetak
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaen i dekoza pentaen kiseline (omega-3 masne kiseline) povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude ppotrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinama. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. ugradjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici morskih mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoiso-kapronske kiseline u hrani za kokoši nesilice.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Stjepan Mužic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mužic, Stjepan
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja // Krmiva, 38 (1996), 6; 313-317 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Mužic, S. (1996) Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja. Krmiva, 38 (6), 313-317.
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan}, year = {1996}, pages = {313-317}, keywords = {koko\v{s}i, hranidba, kakvo\'{c}a jaja}, journal = {Krmiva}, volume = {38}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Hranidba koko\v{s}i kao faktor pobolj\v{s}ane dijetetske kakvo\'{c}e mesa i jaja}, keyword = {koko\v{s}i, hranidba, kakvo\'{c}a jaja} }
@article{article, author = {Mu\v{z}ic, Stjepan}, year = {1996}, pages = {313-317}, keywords = {layers, nutrition, quality eggs}, journal = {Krmiva}, volume = {38}, number = {6}, issn = {0023-4850}, title = {Hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs}, keyword = {layers, nutrition, quality eggs} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font