Pregled bibliografske jedinice broj: 828286
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 828286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova
(Water treatment technology in juice production)
Autori
Boras, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2010
Stranica
32
Mentor
Matošić, Marin
Ključne riječi
voćni sok; voda; obrada vode; kvaliteta vode
(fruit juice; water; water treatment; water quality)
Sažetak
Voda ulazi u sastav voćnih sokova, pa kakvoća vode mora biti vrlo visoka, što u fizikalnom smislu podrazumijeva bistrinu i odsustvo okusa i mirisa. Ona mora biti bakteriološki ispravna, gotovo sterilna, a u modernoj praksi dobivanja vode za proizvodnju voćnih sokova to se postiže postupcima kloriranja, ozonizacijom i primjenom UV zračenja. Soli karbonatne tvrdoće se moraju ukloniti što se provodi ionskom izmjenom, dekarbonizacijom vapnom, reverznom osmozom i nanofiltracijom. Teški metali mangan i željezo moraju se ukloniti iz vode koja ulazi u sastav voćnih sokova jer uzrokuju stvaranje tamnosmeđe boje i pojavu muteži. Uklanjanje se može provesti oksidacijom Fe i Mn s kisikom iz zraka, biološki pomoću mikroorganizama i oksidacijom s jačim oksidacijskom sredstvima. Procesima ozonizacije, flokulacije i mikrofiltracije uklanjaju se organske tvari iz vode koje bi inače narušavale kvalitetu voćnog soka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Marin Matošić
(mentor)