Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828286

Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova


Boras, Josipa
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 828286 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova
(Water treatment technology in juice production)

Autori
Boras, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Matošić, Marin

Ključne riječi
voćni sok; voda; obrada vode; kvaliteta vode
(fruit juice; water; water treatment; water quality)

Sažetak
Voda ulazi u sastav voćnih sokova, pa kakvoća vode mora biti vrlo visoka, što u fizikalnom smislu podrazumijeva bistrinu i odsustvo okusa i mirisa. Ona mora biti bakteriološki ispravna, gotovo sterilna, a u modernoj praksi dobivanja vode za proizvodnju voćnih sokova to se postiže postupcima kloriranja, ozonizacijom i primjenom UV zračenja. Soli karbonatne tvrdoće se moraju ukloniti što se provodi ionskom izmjenom, dekarbonizacijom vapnom, reverznom osmozom i nanofiltracijom. Teški metali mangan i željezo moraju se ukloniti iz vode koja ulazi u sastav voćnih sokova jer uzrokuju stvaranje tamnosmeđe boje i pojavu muteži. Uklanjanje se može provesti oksidacijom Fe i Mn s kisikom iz zraka, biološki pomoću mikroorganizama i oksidacijom s jačim oksidacijskom sredstvima. Procesima ozonizacije, flokulacije i mikrofiltracije uklanjaju se organske tvari iz vode koje bi inače narušavale kvalitetu voćnog soka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Matošić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boras, Josipa
Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Boras, J. (2010) 'Tehnologija obrade vode u proizvodnji voćnih sokova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Josipa}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {vo\'{c}ni sok, voda, obrada vode, kvaliteta vode}, title = {Tehnologija obrade vode u proizvodnji vo\'{c}nih sokova}, keyword = {vo\'{c}ni sok, voda, obrada vode, kvaliteta vode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Boras, Josipa}, year = {2010}, pages = {32}, keywords = {fruit juice, water, water treatment, water quality}, title = {Water treatment technology in juice production}, keyword = {fruit juice, water, water treatment, water quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font