Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 828130

Određivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojenčad


Nejašmić, Diana
Određivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojenčad, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 828130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojenčad
(Determination of protein content in follow-on formula)

Autori
Nejašmić, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
26

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
dojenčad; hrana; početna i prijelazna hrana za dojenčad; proteini
(follow-on formula; food; infants; infant formula; proteins)

Sažetak
Humano mlijeko je po svom sastavu idealna hrana za prehranu dojenčadi. Iznimno, kada je dojenje iz opravdanih razloga onemogućeno, jedina adekvatna zamjena za prehranu dojenčadi su adaptirana mlijeka odnosno prema Pravilniku o početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad (NN 39/13), početna i prijelazna hrana za dojenčad. S obzirom da su dojenčad izrazito osjetljiva dobna skupina, nužne su redovite kontrole sastava, kvalitete i zdravstvene ispravnosti početne i prijelazne hrane za dojenčad. Proteini su od iznimne važnosti za njihov pravilan rast i razvoj, stoga je cilj ovoga rada bio odrediti udio proteina u uzorcima prijelazne hrane za dojenčad, usporediti ih s deklaracijama proizvoda i utvrditi jesu li analizirane vrijednosti u skladu s Pravilnikom o početnoj i prijelaznoj hrani za dojenčad (NN 39/13). Proteini su određeni metodom po Kjeldahlu direktno iz udjela dušika upotrebom Kjeltec uređaja. Udio proteina određen u svim ispitivanim uzorcima je u granicama propisanim pravilnikom, a utvrđena odstupanja od podataka na deklaracijama su u dozvoljenim granicama prihvatljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nejašmić, Diana
Određivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojenčad, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nejašmić, D. (2016) 'Određivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojenčad', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Neja\v{s}mi\'{c}, Diana}, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {dojen\v{c}ad, hrana, po\v{c}etna i prijelazna hrana za dojen\v{c}ad, proteini}, title = {Odre\djivanje udjela proteina u prijelaznoj hrani za dojen\v{c}ad}, keyword = {dojen\v{c}ad, hrana, po\v{c}etna i prijelazna hrana za dojen\v{c}ad, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Neja\v{s}mi\'{c}, Diana}, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {follow-on formula, food, infants, infant formula, proteins}, title = {Determination of protein content in follow-on formula}, keyword = {follow-on formula, food, infants, infant formula, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font