Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827756

Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost


Panić, Manuela
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 827756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost
(Preparation of grape pomace extracts by using deep eutectic solvents, isolation of anthocyanins and their in vitro biological activity)

Autori
Panić, Manuela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2016

Stranica
49

Mentor
Radošević, Kristina

Ključne riječi
eutektična otapala ; zelena ekstrakcija ; antocijani ; makroporozna smola ; in vitro biološka aktivnost
(deep eutectic solvents ; green extraction ; anthocyanins ; macroporus resin ; in vitro biological activity)

Sažetak
Eutektična otapala (DES), kao nova zelena otapala, posljednjih se godina predlažu kao alternativa za zelenu ekstrakciju i separaciju antocijana iz komine grožđa. U ovom radu pripremljeno je 5 različitih DES-ova s ciljem pronalaženja najboljeg otapala za ekstrakciju antocijana. Najveći učinak ekstrakcije postignut je s eutektičnim otapalom kolin klorid:prolin:jabučna kiselina. Iz pripravljenih ekstrakata antocijani su izolirani na makroporoznoj smoli Amberlite XAD- 16 i eluirani 96%-tnim etanolom. Učinak etanolnih eluata ispitan je u in vitro uvjetima na tri stanične linije (HeLa, MCF-7 i HEK293T), a najizraženiji citotoksični učinak je vidljiv kod etanolnog eluata betain:jabučna kiselina. Određen je i antioksidacijski kapacitet etanolnih eluata i najvišu vrijednost ima etanolni eluat betain:jabučna kiselina. Razvijen postupak ekstrakcije i izolacije na makroporoznoj smoli pokazao se kao alternativna i zelena metoda za ekstrakciju i koncentriranje antocijana iz komine grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ br 9550

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Radošević (mentor)

Avatar Url Manuela Panić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Panić, Manuela
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Panić, M. (2016) 'Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pani\'{c}, Manuela}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {eutekti\v{c}na otapala, zelena ekstrakcija, antocijani, makroporozna smola, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost}, title = {Priprava ekstrakata komine gro\v{z}\dja pomo\'{c}u eutekti\v{c}nih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biolo\v{s}ka aktivnost}, keyword = {eutekti\v{c}na otapala, zelena ekstrakcija, antocijani, makroporozna smola, in vitro biolo\v{s}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pani\'{c}, Manuela}, year = {2016}, pages = {49}, keywords = {deep eutectic solvents, green extraction, anthocyanins, macroporus resin, in vitro biological activity}, title = {Preparation of grape pomace extracts by using deep eutectic solvents, isolation of anthocyanins and their in vitro biological activity}, keyword = {deep eutectic solvents, green extraction, anthocyanins, macroporus resin, in vitro biological activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font