Pregled bibliografske jedinice broj: 827756
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 827756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava ekstrakata komine grožđa pomoću eutektičnih otapala, izolacija antocijana te njihova in vitro biološka aktivnost
(Preparation of grape pomace extracts by using deep eutectic solvents, isolation of anthocyanins and their in vitro biological activity)
Autori
Panić, Manuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.06
Godina
2016
Stranica
49
Mentor
Radošević, Kristina
Ključne riječi
eutektična otapala ; zelena ekstrakcija ; antocijani ; makroporozna smola ; in vitro biološka aktivnost
(deep eutectic solvents ; green extraction ; anthocyanins ; macroporus resin ; in vitro biological activity)
Sažetak
Eutektična otapala (DES), kao nova zelena otapala, posljednjih se godina predlažu kao alternativa za zelenu ekstrakciju i separaciju antocijana iz komine grožđa. U ovom radu pripremljeno je 5 različitih DES-ova s ciljem pronalaženja najboljeg otapala za ekstrakciju antocijana. Najveći učinak ekstrakcije postignut je s eutektičnim otapalom kolin klorid:prolin:jabučna kiselina. Iz pripravljenih ekstrakata antocijani su izolirani na makroporoznoj smoli Amberlite XAD- 16 i eluirani 96%-tnim etanolom. Učinak etanolnih eluata ispitan je u in vitro uvjetima na tri stanične linije (HeLa, MCF-7 i HEK293T), a najizraženiji citotoksični učinak je vidljiv kod etanolnog eluata betain:jabučna kiselina. Određen je i antioksidacijski kapacitet etanolnih eluata i najvišu vrijednost ima etanolni eluat betain:jabučna kiselina. Razvijen postupak ekstrakcije i izolacije na makroporoznoj smoli pokazao se kao alternativna i zelena metoda za ekstrakciju i koncentriranje antocijana iz komine grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija