Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827660

Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama


Kovačić, Maja
Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet Zdravstvenih studija, Rijeka


CROSBI ID: 827660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama
(Quality control of microbiological culture media)

Autori
Kovačić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet Zdravstvenih studija

Mjesto
Rijeka

Datum
15.07

Godina
2016

Stranica
42

Mentor
Vukić Lušić, Darija

Ključne riječi
hranjiva podloga; produktivnost; selektivnost; pH vrijednost; ATCC soj; indeks rasta
(growth medium; productivity; selectivity; pH value; ATTC strains; growth index)

Sažetak
Hranjive podloge osnova su rada svakog mikrobiološkog laboratorija. Njihova kvaliteta ključna je za postizanje zadovoljavajućih rezultata mikrobioloških analiza. U cilju osiguranja kontinuirano dobre kvalitete hranjivih podloga, nužna je uspostava odgovarajućeg sustava upravljanja i kontrole postupka pripreme. To se postiže provjerom odabranih parametara, čije vrijednosti moraju zadovoljiti zadane kriterije. Kontrolira se priprema (npr. temperatura otapanja dehidriranog medija), fizikalno-kemijski parametri (npr. pH), kontrola rasta bakterija na hranjivim podlogama i uvjeti skladištenja. Rast bakterija kontrolira se usporedbom rasta ciljnih i ne-ciljnih mikroorganizama na testnom i referentnom mediju. Parametri koji se pri tome prate su: produktivnost, selektivnost, specifičnost. Kontrola kvalitete pripreme hranjivih podloga provedena je ispitivanjem produktivnosti i selektivnosti na 4 vrste krutih i 1 vrsti tekuće hranjive podloge. Obrađeni su rezultati kontrole provedene tijekom godine dana, a ispitivanje je obuhvatilo ukupno 87 serija krutih hranjivih podloga i 5 serija tekuće hranjive podloge. Rezultati su pokazali da su parametri produktivnosti i selektivnosti kod svih ispitanih serija bili bez iznimke zadovoljavajući. Najviša vrijednost Indeksa rasta (G1) zabilježena je za podlogu Baird-Parker, koja ujedno ima najmanje raspršenje vrijednosti Indeksa rasta (najmanju standardnu devijaciju). Odgovarajući su bili i fizikalno-kemijski parametri, uz manja odstupanja pH vrijednosti u slučaju Slanetz-Bartley agara. Za osiguranje pouzdanih rezultata laboratorija, nužna je kontinuirana provedba unutarnje i vanjske kontrole.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Darija Vukić Lušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačić, Maja
Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet Zdravstvenih studija, Rijeka
Kovačić, M. (2016) 'Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama', diplomski rad, diplomski, Fakultet Zdravstvenih studija, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {hranjiva podloga, produktivnost, selektivnost, pH vrijednost, ATCC soj, indeks rasta}, title = {Kontrola kvalitete hranjivih podloga za uzgoj mikroorganizama}, keyword = {hranjiva podloga, produktivnost, selektivnost, pH vrijednost, ATCC soj, indeks rasta}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}i\'{c}, Maja}, year = {2016}, pages = {42}, keywords = {growth medium, productivity, selectivity, pH value, ATTC strains, growth index}, title = {Quality control of microbiological culture media}, keyword = {growth medium, productivity, selectivity, pH value, ATTC strains, growth index}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font