Pregled bibliografske jedinice broj: 827510
Sadržaj teških metala u mladim plodovima voća i soka iz stabljike crnog grožđa
Sadržaj teških metala u mladim plodovima voća i soka iz stabljike crnog grožđa // Četvrti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem ”5.juni - Svjetski dan zaštite okoliša"
Bihać, Bosna i Hercegovina, 2016. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 827510 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj teških metala u mladim plodovima voća i soka iz stabljike crnog grožđa
(The content of heavy metals in the young fruit and fruit juice from the stalks of red grapes)
Autori
Pehlić, Ekrem ; Šapčanin, Aida ; Džaferović, Aida ; Dedić, Samira ; Jablan, Jasna ; Nuhanović, Mirza ; Jukić, Huska
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
Četvrti naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem ”5.juni - Svjetski dan zaštite okoliša"
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 01.06.2016. - 02.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
teški metali; plodovi voća; toksičnost
(heavy metals; fruits; toxicity)
Sažetak
Teški metali su prirodni sastojci zemljine kore i imaju sposobnost bioapsorpcije i bioakumulacije. Apsorpcija i akumulacija teških metala u biljkama ovisi od biopristupačnosti i sadržaju teških metala u tlu, genetičkih osobina biljaka i drugih ekoloških faktora. Na apsorpciju i bioakumulaciju teških metala u biljkama, a samim time i u plodovima, sastav tla ima značajan uticaj. Zbog svoje postojanosti, visoke otrovnosti I sklonosti da se akumuliraju u korijenu, stabljici i u plodovima voća, teški su metali opasni za žive organizme. Cilj ovog rada jeste da se odredi sadržaj toksičnih teških metala: arsena (As), olova (Pb) i kadmija(Cd), i drugih teških metala: kobalta (Co), kroma (Cr), cinka (Zn) i željeza (Fe), u mladim plodovima šljive, ribizle, trešnje, kruške, jabuke, grožđa i višnje. Također, cilj rada je, da se izmjeri koncentracija teških metala u soku iz stabljike crnog grožđa. Za analizu su korišteni mladi plodovi voćke i sok stabljike crnog grožđa sa područja Unsko-sanskog kantona. Uzorci su digestirani u mikrovalnoj pećnici Anton Paar Multiwave PRO, i analizirani na Perkin Elmer Atomskom absorcionom spektrometru AAnalyst 800 sa Zeeman-ovom korekcijom. Kadmij (Cd), olovo (Pb), kobalt (Co), krom (Cr), cink (Zn) i željezo (Fe) su analizirani plamenom tehnikom, a sadržaj arsena (As) je mjeren grafitnom tehnikom. Na temelju rezultata ispitivanja količine teških metala u plodovima voća kao i u analiziranom soku, možemo zaključiti da su svi uzorci imali koncentracije ispod dozvoljenih vrijednosti za navedene teške metale, odnosno izmjerene vrijednosti koncentracije teških metala su u skladu sa Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani u Bosni i Hercegovini kao i EU direktivom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija