Pregled bibliografske jedinice broj: 827382
Utjecaj različitih uzgojnih uvjeta na status kalija u cikli i radiču
Utjecaj različitih uzgojnih uvjeta na status kalija u cikli i radiču, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 827382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih uzgojnih uvjeta na status kalija u cikli i radiču
(Influence of different genetic conditions on potassium status in beet and chicory)
Autori
Vugrinec, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
dnevna potreba; minerali; povrće
(daily need; minerals; vegetables)
Sažetak
Povrće sadrži sve neophodno potrebne mineralne soli za izmjenu tvari u organizmu ljudi. U Hrvatskoj, proizvodnja povrća ima bogatu tradiciju, a razvijena je u različitim, uglavnom povoljnim agroekološkim uvjetima. Radič se najčešće konzumira kao svježe povrće. Zbog visokog sadržaja inulina, važno je povrće u prehrani dijabetičara. Cikla se uzgaja zbog zadebljalog korijena te se smatra lijekom za anemiju ili slabokrvnost. Kalij u tlu potječe iz primarnih minerala kao što su feldspati. Biljci postaje pristupačan nakon raspadanja minerala. Mehanizam usvajanja kalija funkcionira normalno samo kod dovoljne količine vode i kisika u tlu. Kalij aktivira rad enzima. Nedovoljan unos kalija u ljudski organizam hranom, rijetko može uzrokovati njegov nedostatak. Simptomi nedostatka kalija uključuju slabost i grčenje mišića, abnormalnosti EKG-a, umor i dr. Dnevna potreba za kalijem kod odraslih ljudi kreće se od 2000 do 2500 mg. Cilj rada bio je utvrditi količinu kalija u uzorcima cikle i radiča. Uzorkovano je povrće koje je proizvedeno na konvencionalni i ekološki način. Uzorci su osušeni na 105 °C, nakon čega su usitnjeni i homogenizirani. Kalij je nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen na plamenfotometru. Suha tvar je određena gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Najveća količina suhe tvari u cikli (13, 44 %) utvrđena je u uzorku koji je uzgojen na ekološki način, dok je kod radiča, najveća količina suhe tvari (7, 30 %) utvrđena u uzorku koji je uzgojen na konvencionalan način. Najveće količine kalija u svježoj tvari utvrđene su u uzorcima koji su uzgojeni na konvencionalan način. Kod cikle, najveća vrijednost kalija iznosi 540, 96 mg K 100 g-1svježe tvari, a kod radiča 352, 24 mg K 100 g-1 svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)