Pregled bibliografske jedinice broj: 827353
Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa
Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa, 2016., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 827353 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje bioloških učinaka ulja sjemenki grožđa
(The investigation of biological activity of grape seed oil)
Autori
Nikolina, Rumac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
14.07
Godina
2016
Stranica
54
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
ulje sjemenki grožđa; antimikrobno djelovanje; antioksidativno djelovanje
(grape seed oil; antimicrobial activity; antioxidant activity)
Sažetak
Danas se ulje iz sjemenki grožđa može dobiti raznim tehnološkim procesima među kojima dominira ekstrakcija superkritičnim fluidom kao najmoderniji postupak te ekstrakcija hladnog prešanja kao najrašireniji postupak. Dosadašnja istraživanja pokazala su kako ovo ulje ima znatnu nutritivnu vrijednost s potencijalno jakom antimikrobnom i antioksidativnom aktivnošću pa se stoga smatra kvalitetnom namirnicom. Kako bi se ispitalo potencijalno biološko djelovanje komercijalno dostupnog ulja sjemenki grožđa (Vitis vinifera L.) analizirana su antimikrobna svojstva te utjecaj ulja na rast i razmnožavanje bakterijskih vrsta Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serotip Typhimurium i Yersinia enterocolitica te su ispitivana antioksidacijska svojstva ulja i analiziran masno-kiselinski sastav. Rezultati dobiveni ispitivanjem antimikrobnog učinka pokazuju kako testirano ulje najbolje djeluje na bakteriju Y. enterocolitica. Ulje je inhibiralo porast Y. enterocolitica u ranoj fazi rasta, dok je u dozi od 102, 4 mg/mL (Minimalna efektivna koncentracija) inhibiralo porast ove bakterije u mlijeku koje je korišteno kako bi se ispitala mogućnost korištenja ulja kao prirodnog konzervansa. Analiza masno-kiselinskog sastava pokazala je kako u ulju ima najviše zasićene kaprilne kiseline, a potom nezasićene esencijalne linolne kiseline. U nešto manjim postocima ima oleinske, palmitinske i stearinske kiseline. Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti ulja govore u prilog tome da ovo ulje sadrži komponente koje posjeduju antioksidativna svojstva. Obzirom na navedene biološke učinke, ulje sjemenki grožđa pokazuje velik potencijal u primjeni, kao prirodni konzervans.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija