Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 827119

Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda obogaćenih odmašćenom pogačom industrijske konoplje


Banožić, Marija
Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda obogaćenih odmašćenom pogačom industrijske konoplje, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 827119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda obogaćenih odmašćenom pogačom industrijske konoplje
(Optimization of extrusion variables for the production of corn snack products enriched with defatted hemp cake)

Autori
Banožić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
07.07

Godina
2016

Stranica
46

Mentor
Jokić, Stela

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
konopljina pogača ; ekstruzija ; optimizacija ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; metoda odzivnih površina
(defatted hemp cake ; extrusion ; optimization ; supercritical CO2 extraction ; response surface methodology)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitivanje utjecaja dodatka odmašćene pogače industrijske konoplje u kukuruznu krupicu (u udjelima 0, 5, 10 % s. tv.), vlažnosti zamjesa (10, 20, 25 %) i temperature u istisnoj zoni ekstrudera (150, 165, 180 °C) na fizikalna svojstva ekstrudiranih proizvoda. Potpuno odmašćena pogača industrijske konoplje dobivena je ekstrakcijom pomoću superkritičnog CO2, a kukuruzna krupica korištena u istraživanju prikladna je za proizvodnju snack proizvoda. Proces ekstruzije proveden je na laboratorijskom jednopužnom ekstruderu Brabender 19/20 DN, uz primjenu puža konfiguracije 4:1, sapnice promjera 4 mm i temperature u dozirnoj zoni 120 °C, odnosno 150 °C u zoni kompresije. Dobiveni ekstrudati osušeni su na zraku preko noći te su im određena sljedeća fizikalna svojstva: ekspanzijski omjer, nasipna masa, lomljivost, tvrdoća i promjena boje. Pokazalo se da navedeni procesni uvjeti utječu na fizikalna svojstva ekstrudata. Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje provedeno je primjenom metode odzivnih površina na osnovi eksperimentalnih podataka dobivenih prema Box- Behnken-ovom planu pokusa korištenjem programa Design Expert®. Eksperimentalno dobivene vrijednosti bile su u skladu s predviđenim vrijednostima što upućuje na prikladnost korištenog modela i uspješnost metode odzivnih površina u optimiranju procesnih parametara ekstruzije. Osim toga, dobiveni su i optimalni uvjeti ekstruzije, pri kojima se dobivaju optimalna fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata, a to su: udio konoplje od 0 %, vlažnost zamjesa od 15 % i temperatura u istisnoj zoni ekstrudera 150 °C.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Marija Banožić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banožić, Marija
Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda obogaćenih odmašćenom pogačom industrijske konoplje, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Banožić, M. (2016) 'Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda obogaćenih odmašćenom pogačom industrijske konoplje', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {konopljina poga\v{c}a, ekstruzija, optimizacija, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Optimiranje procesa proizvodnje kukuruznih snack proizvoda oboga\'{c}enih odma\v{s}\'{c}enom poga\v{c}om industrijske konoplje}, keyword = {konopljina poga\v{c}a, ekstruzija, optimizacija, ekstrakcija superkriti\v{c}nim CO2, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija}, year = {2016}, pages = {46}, keywords = {defatted hemp cake, extrusion, optimization, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, title = {Optimization of extrusion variables for the production of corn snack products enriched with defatted hemp cake}, keyword = {defatted hemp cake, extrusion, optimization, supercritical CO2 extraction, response surface methodology}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font