Pregled bibliografske jedinice broj: 826945
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 826945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila
(The impact of diet on cardiovascular health)
Autori
Mirković, Maša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
13.07
Godina
2016
Stranica
34
Mentor
Ivana Bočina
Ključne riječi
prehrana; kardiovaskularni sustav
(diet; cardiovascular system)
Sažetak
Prehrana utječe na zdravlje i funkciju organizma, a upravo su bolesti srca postale najrizičnije po zdravlje čovjeka. Mnoge od njih mogu se spriječiti ili ublažiti pravilnom i uravnoteženom prehranom. Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine te optimalan omjer makromolekula kako bi se osigurale potrebe organizma za građevnim, energetskim i zaštitnim tvarima. Iako masti imaju ključnu ulogu u nastanku i progresiji krvožilnih bolesti, ne smijemo ih potpuno izbaciti iz prehrane. Razlog leži u tome što srce kao izvor energije koristi masne kiseline. Glavninu masnih kiselina trebaju činiti mononezasićene masne kiseline te višestruko nezasićene esencijalne dok udio zasićenih masnih kiselina treba biti smanjen jer one utječu na razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Uzimajući to u obzir, glavna preporuka bila bi zamijeniti crveno meso te ulja bogata zasićenim masnoćama, omega-3 kiselinama iz ribe te omega- 9 kiselinama iz maslinovog ulja. Prehrana s mnogo voća i povrća, ribe i mesa peradi te cjelovitim žitaricama i namirnicama niskog glikemijskog indeksa, uz uporabu začina i čajeva te manjim unosom soli je ona koja se preporučuje za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija