Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 826945

Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila


Mirković, Maša
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split


CROSBI ID: 826945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila
(The impact of diet on cardiovascular health)

Autori
Mirković, Maša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Split

Datum
13.07

Godina
2016

Stranica
34

Mentor
Ivana Bočina

Ključne riječi
prehrana; kardiovaskularni sustav
(diet; cardiovascular system)

Sažetak
Prehrana utječe na zdravlje i funkciju organizma, a upravo su bolesti srca postale najrizičnije po zdravlje čovjeka. Mnoge od njih mogu se spriječiti ili ublažiti pravilnom i uravnoteženom prehranom. Zdrava ili pravilna prehrana je ona prehrana koja tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine te optimalan omjer makromolekula kako bi se osigurale potrebe organizma za građevnim, energetskim i zaštitnim tvarima. Iako masti imaju ključnu ulogu u nastanku i progresiji krvožilnih bolesti, ne smijemo ih potpuno izbaciti iz prehrane. Razlog leži u tome što srce kao izvor energije koristi masne kiseline. Glavninu masnih kiselina trebaju činiti mononezasićene masne kiseline te višestruko nezasićene esencijalne dok udio zasićenih masnih kiselina treba biti smanjen jer one utječu na razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Uzimajući to u obzir, glavna preporuka bila bi zamijeniti crveno meso te ulja bogata zasićenim masnoćama, omega-3 kiselinama iz ribe te omega- 9 kiselinama iz maslinovog ulja. Prehrana s mnogo voća i povrća, ribe i mesa peradi te cjelovitim žitaricama i namirnicama niskog glikemijskog indeksa, uz uporabu začina i čajeva te manjim unosom soli je ona koja se preporučuje za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Bočina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mirković, Maša
Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Mirković, M. (2016) 'Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih žila', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mirkovi\'{c}, Ma\v{s}a}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {prehrana, kardiovaskularni sustav}, title = {Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvnih \v{z}ila}, keyword = {prehrana, kardiovaskularni sustav}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mirkovi\'{c}, Ma\v{s}a}, year = {2016}, pages = {34}, keywords = {diet, cardiovascular system}, title = {The impact of diet on cardiovascular health}, keyword = {diet, cardiovascular system}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font