Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 826864

Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti


Zorčec, Ana-Marija
Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 826864 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti
(Nutrition and cerebrovascular diseases)

Autori
Zorčec, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.07

Godina
2016

Stranica
17

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
cerebrovaskularne bolesti ; rizični čimbenici ; preventivne mjere ; prehrana
(cerebrovascular diseases ; risk factors ; preventive measures ; diet)

Sažetak
Cerebrovaskularne bolesti spadaju u skupinu kardiovaskularnih bolesti koje danas predstavljaju drugi uzrok smrtnosti u svijetu ljudi starijih od 60 godina te su peti uzročnik smrti među osobama od 15 do 59 godina starosti. U Hrvatskoj od ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih cerebrovaskularnim bolestima oko 60 % otpada na moždani udar. Od svih cerebrovaskularnih bolesti moždani udar zauzima najznačajnije mjesto, a kao najznačajniji čimbenici rizika spominju se obiteljska povijest bolesti, starosna dob, stanje uhranjenosti, razina svakodnevne fizičke aktivnosti, pušenje i konzumacija alkohola, te prehrambene navike. Incidencija cerebrovaskularnih bolesti raste sa starenjem pa je upravo zbog demografske slike svjetske populacije primarni fokus stavljen upravo na prevenciju djelovanjem na čimbenike rizika na koje je moguće utjecati. Prvi korak u prevenciji i liječenju cerebrovaskularnih bolesti (i krvožilnih bolesti općenito) uključuje promjenu prehrane. Najistaknutiji aspekti na koje se usmjeravaju preventivne mjere su niska razina fizičke aktivnosti i loše prehrambene navike. Visok unos masnoća (posebno zasićenih i trans masti), visok unos soli i jednostavnih ugljikohidrata treba zamijeniti mediteranskom prehranom u kojoj su zastupljeni riba, maslinovo ulje, cjelovite žitarice, povrće i voće, umjerenoj konzumaciji crnog vina te fizičkoj aktivnosti kojom se potiče cirkulacija i održava tonus krvnih žila. Primjenom režima pravilne prehrane i zdravog načina života, moždani udar se može izbjeći čak i ako osoba ima povećani rizik za ovu bolest.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zorčec, Ana-Marija
Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Zorčec, A. (2016) 'Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zor\v{c}ec, Ana-Marija}, year = {2016}, pages = {17}, keywords = {cerebrovaskularne bolesti, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, preventivne mjere, prehrana}, title = {Prehrana kod cerebrovaskulnih bolesti}, keyword = {cerebrovaskularne bolesti, rizi\v{c}ni \v{c}imbenici, preventivne mjere, prehrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zor\v{c}ec, Ana-Marija}, year = {2016}, pages = {17}, keywords = {cerebrovascular diseases, risk factors, preventive measures, diet}, title = {Nutrition and cerebrovascular diseases}, keyword = {cerebrovascular diseases, risk factors, preventive measures, diet}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font