Pregled bibliografske jedinice broj: 826863
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 826863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti
(The determination of chemical structure of gluten- free bread with increased nutritional value)
Autori
Turk, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2016
Stranica
29
Mentor
Krpan, Marina
Ključne riječi
bezglutenski kruh; brašno žutog graška; celijakija
(celiac disease; gluten-free bread; yellow pea flour)
Sažetak
Potražnja za bezglutenskim proizvodima danas kontinuirano raste radi porasta broja osoba oboljelih od celijakije. Bezglutenski kruh prisutan na tržištu je uglavnom loše kvalitete i ima malu nutritivnu vrijednost. Cilj ovog rada je bio odrediti kemijski sastav, tj. udio vlage, pepela, proteina, masti i šećera u bezglutenskim kruhovima s i bez dodatka brašna žutog graška. Korištene su standarne metode za određivanje pojedinih sastojaka. Rezultati su pokazali da bezglutenski kruh s dodatkom brašna žutog graška sadrži veći udio proteina i mineralnih tvari, a manji udio šećera u odnosu na kruh bez njegovog dodatka. Upotreba tog istog brašna nije uzrokovala značajnu razliku u udjelu masti i vode među analiziranim kruhovima. Dodatak brašna žutog graška povećava prehrambenu vrijednost i poboljšava nutritivni sastav bezglutenskog kruha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija