Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 826863

Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti


Turk, Martina
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 826863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti
(The determination of chemical structure of gluten- free bread with increased nutritional value)

Autori
Turk, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2016

Stranica
29

Mentor
Krpan, Marina

Ključne riječi
bezglutenski kruh; brašno žutog graška; celijakija
(celiac disease; gluten-free bread; yellow pea flour)

Sažetak
Potražnja za bezglutenskim proizvodima danas kontinuirano raste radi porasta broja osoba oboljelih od celijakije. Bezglutenski kruh prisutan na tržištu je uglavnom loše kvalitete i ima malu nutritivnu vrijednost. Cilj ovog rada je bio odrediti kemijski sastav, tj. udio vlage, pepela, proteina, masti i šećera u bezglutenskim kruhovima s i bez dodatka brašna žutog graška. Korištene su standarne metode za određivanje pojedinih sastojaka. Rezultati su pokazali da bezglutenski kruh s dodatkom brašna žutog graška sadrži veći udio proteina i mineralnih tvari, a manji udio šećera u odnosu na kruh bez njegovog dodatka. Upotreba tog istog brašna nije uzrokovala značajnu razliku u udjelu masti i vode među analiziranim kruhovima. Dodatak brašna žutog graška povećava prehrambenu vrijednost i poboljšava nutritivni sastav bezglutenskog kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Turk, Martina
Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Turk, M. (2016) 'Određivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha povećane nutritivne vrijednosti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Turk, Martina}, year = {2016}, pages = {29}, keywords = {bezglutenski kruh, bra\v{s}no \v{z}utog gra\v{s}ka, celijakija}, title = {Odre\djivanje kemijskog sastava bezglutenskog kruha pove\'{c}ane nutritivne vrijednosti}, keyword = {bezglutenski kruh, bra\v{s}no \v{z}utog gra\v{s}ka, celijakija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Turk, Martina}, year = {2016}, pages = {29}, keywords = {celiac disease, gluten-free bread, yellow pea flour}, title = {The determination of chemical structure of gluten- free bread with increased nutritional value}, keyword = {celiac disease, gluten-free bread, yellow pea flour}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font