Pregled bibliografske jedinice broj: 825518
Prinos lokalnih sorata kupusa u klimatskim uvjetima Osijeka
Prinos lokalnih sorata kupusa u klimatskim uvjetima Osijeka // AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION / Sanda Rašić, Pero Mijić (ur.).
Osijek: Glas Slavonije, 2016. str. 140-144 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 825518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prinos lokalnih sorata kupusa u klimatskim uvjetima Osijeka
(The yield of local varieties of cabbage in a climate of Osijek)
Autori
Jukić Goran, Šunjić Krešimir, Varnica Ivan, Mijić Zlatko, Delić Ivica, Hefer Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION
/ Sanda Rašić, Pero Mijić - Osijek : Glas Slavonije, 2016, 140-144
Skup
AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kupus; sorta i prinos
(cabbage; cultivar and yield)
Sažetak
Kupus se u Hrvatskoj koristio kao povrtna kultura od davnina te ima veliki značaj kao namirnica, prvenstveno zbog svoje široke mogućnosti primjene i prerade te posjeduje ljekovita svojstva. Cilj ovoga rada je bio procijeniti i utvrditi razlike u prinosu kod lokalnih sorata Ogulinski, Varaždinski, Čepinski i Futoški. Pokus s četiri sorte kupusa je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u dva ponavljanja na lokaciji Osijek (N 45°31’, E 18°40’) tijekom 2015. godine. Sjetva je obavljena u polistirenske plitice, a presadnice su presađene u polje ispod polistirenske folije. Razmak unutar reda bio je 50 cm, a između redova 70 cm (28.600 biljaka ha-1). Vegetacija je trajala ukupno 174 do 188 dana ovisno o sorti. Berba kupusa je počela 5. te završila 19. rujna 2015. godine. Dobiveni rezultati pokazali su statistički značajne razlike u visini prinosa između istraživanih lokalnih sorata, a rezultati ukazuju na mogućnost povećanja prinosa pravilnim odabirom lokalne sorte. Prema dobivenim podatcima ovog istraživanja za lokaciju Osijek može se preporučiti proizvodnja sorata Ogulinski i Čepinski.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)